KOAH teşhisi için 5 önemli soru

Büyükşehir´de düzenlenen toplantıda, ölümcül akciğer hastalığı KOAH´la ilgili yeni teşhis ve tedavi metotları anlatıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dünya KOAH Günü nedeniyle ilimizde pratisyen hekimlik yapan tüm doktorlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda, dünyanın 4. ölümcül hastalığı olarak nitelendirilen KOAH (Kronik Akciğer Hastalığı) ile ilgili yeni teşhis ve tedavi metotları aktarıldı.

ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Sağlık Bakanlığı, Kocaeli Üniversitesi, Türk Tabipler Birliği ve Toraks Derneği iş birliği ile düzenlenen etkinlikte konuşmacı olarak, Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız katıldı. Prof. Yıldız önce KOAH`ı tanımladı, “İnsanda hava yollarını daraltan ve etkilediği kişilerin nefes alıp vermelerini engelleyen ilerleyici ve ölümcül bir akciğer hastalığıdır” dedi.

 

TÜRKİYE`DE 4,5 MİLYON KİŞİ
Günümüz olanaklarıyla KOAH`ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Yıldız, “Fakat henüz tanı konulamadığı için dünyada 450 milyon, Türkiye`de ise 4.5 milyon KOAH`lı hasta bu imkanlardan yoksun olarak boşu boşuna acı çekmekte ve ölmektedir. Yapacağımız yeni çalışmalarla bu durum engellenebilir. KOAH hastalığı ileri aşamalara gelene kadar teşhis edilemediği için hastalık riski taşıyanlara 5 basit soru sorarak teşhis koymayı kolaylaştırabiliriz” diye konuştu.

3`ÜNE EVET DİYORSANIZ…
Beş sorudan üçüne “evet” yanıtını veren kişilerin kronik akciğer hastalığı taşıma riski yüksek olduğunu belirten Prof. Yıldız, bu kişilerin hastalık daha fazla ilerlemeden hekime görünüp tedavi olması gerektiğini söyledi. Yıldız, “Aksi taktirde geç kalmış olabilirler” ifadesini kullandı. Toplantıya ev sahipliği yapan Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz da toplumun sağlığını ilgilendiren konularda toplantı düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti.

İŞTE SORULAR
1. Haftanın çoğu günü sık sık öksürüyor musunuz?
2. Haftanın çoğu günü balgam çıkarıyor musunuz?
3. Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor?
4. Yaşınız 40`ın üstünde mi?
5. Halen sigara içiyor musunuz veya eskiden içtiniz mi?

Bizi;
sosyal medyada takip edin!