KO-MEK’ten usta öğreticilerine aidiyet eğitimi

KOMEK’in düzenlediği seminerde; bağlanma, aidiyet bilinci ve değer aktarımı konusunda çocuklara yaklaşım yöntemleri aktarıldı

KO-MEK’ten usta öğreticilerine aidiyet eğitimi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, usta öğreticilerine yönelik son derece önemli bir eğitim gerçekleştirdi. Yazar Hayrettin Karaüzüm ile usta öğreticilerini buluşturan KO-MEK, bağlanma aidiyet bilinci ve değer aktarımı konularında çocuklara yaklaşım yöntemlerini içeren bir seminer düzenledi. 

BİR YERE AİT HİSSETMENİN ÖNEMİ
Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen eğitime usta öğreticilerin yanı sıra birim amirleri katıldı. Eğitimde Yazar Hayrettin Karaüzüm, sözlerine çocukların kendilerini bir yere ait hissetmelerinin önemine vurgu yaparak başladı. 

İNSANIN ANA VATANI ÇOCUKLUĞUDUR
Yunan filozof Epiktetos’un “İnsanın ana vatanı çocukluğudur” sözüne atıfta bulunan Yazar Karaüzüm, “Aidiyet, bir kişinin kendini emniyet ve güven içinde hissettiği kişi ya da kurumla bağ kurmasıdır. Çocuklar da bu nedenle kendini bir yere ait hissetmeli. Çocuk, kendini değerli, güvenli ve emniyetli hissettiğinde anne ve babası ile aidiyet kurar” dedi.

ÇOCUK AİLE İLE AİDİYET KURAMAZSA
Usta öğreticilerin ilgiyle izlediği seminerde, çocuğun anne ve babasıyla aidiyet kuramaması durumunda ortaya çıkabilecek olası sorunlar da gündeme geldi. Yazar Karaüzüm bu aşamada, altın değerindeki tavsiyelerini KO-MEK usta öğreticileriyle paylaşarak, “Çocuk ebeveynleri ile aidiyet kuramamışsa bu eksiği başkalarıyla gidermeye çalışır. Başkalarının değerlerini alır. O nedenle çocuklara sürekli onların yanında olduğumuzu hissettirmemiz gerekiyor gönül bağı kuramadığımız çocuklarımızın, zihinlerini de işleyemeyiz. Çocuklarla kurulan en güçlü bağ; güven, sevgi ve saygı ile kurulan bağdır” dedi. 

HZ ALİ’NİN ÖNEMLİ VE ANLAMLI SÖZÜ
Yazar Hayrettin Karaüzüm eğitimde Hz Ali’nin "Çocuklarınızla 7 yaşına kadar oynayın, 15 yaşına kadar onlarla arkadaş olun, 15 yaşından sonra ise istişare edin" sözünü hatırlattı. Bu sözün son derece önemli olduğuna dikkat çeken Karaüzüm, “Yani çocukların fikirlerine değer verin. Çünkü çocuk da olsa her biri insandır. Her insan gibi çocukların değer verilmeye, saygı duyulmaya, sevilmeye ve takdir edilmeye hakkı vardır. Çocuklar, potansiyeli fark eden, değer veren sevgisini hissettiren ebeveyn ve öğretmenler ile sağlıklı iletişim kurar, onlarla aidiyet bağı oluşturur” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLA OLAN GÖNÜL KÖPRÜSÜ YIKILMAMALI
Karaüzüm, ödül ve ceza konusunda ise, “Disipline ederken, çocuğun benliğine zarar verilmemeli, çocukla olan gönül köprüsü yıkılmamalıdır. Sevgisiz verilen bilgiler kalıcı değildir” yorumunda bulundu. Eğitimin sonunda yazar Hayrettin Karaüzüm, KO-MEK usta öğreticilerinin sorularına da yanıt verdi. 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!