KO-MEK’ten Kandıralı hanımlara cenaze hizmetleri kursu

Kursta, cenaze yıkama ve kefenleme üzerine eğitim verildi.

KO-MEK’ten Kandıralı hanımlara cenaze hizmetleri kursu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, vatandaşların talepleri doğrultusunda kurslar açmaya devam ediyor. KO-MEK, bu çerçevede Kandıralı hanımların isteği kapsamında cenaze hizmetleri kursu açtı. Kursta, cansız manken üzerinde, cenaze yıkama ve kefenleme konusunda eğitim verildi.

 

32 SAATLİK EĞİTİM

KO-MEK Kandıra Kurs Merkezi’nde açılan kursa toplam 20 bayan katıldı. 4 gün süreyle toplam 32 saat kurs gören Kandıralı hanımlar, cenaze hizmetleri konusunda önemli bir deneyim ve bilgi elde etti. Kursu başarı ile tamamlayan kursiyerler KO-MEK sertifikası almaya hak kazandı.

VEFATIN ARDINDAN YAPILMASI GEREKENLER

Kursta ilk olarak kişinin vefatının hemen ardından yapılması gerekenler anlatıldı. Vefat eden kişinin üzerindeki elbiseleri, ziyneti, varsa protezlerinin çıkarılarak, çenesinin ve iki ayak başparmağının bir bez parçası ile bağlanması gerektiği kaydedildi. Evde meydana gelen ölümlerde “Ölüm tespit raporu” düzenlenmesi için mümkünse vefat edenin kendi aile doktoruna, bu mümkün değilse nöbetçi doktora haber verilmesi gerektiği anlatıldı.

CANSIZ MANKEN ÜZERİNDE EĞİTİM VERİLDİ

Bu işlemlerin ardından vefat eden kişinin İslam dini kuralları çerçevesinde yıkanması ve kefenlenmesi aşamasına geçildiği belirtilerek, cansız manken üzerinde uygulamalı eğitim verildi. Yıkama işlemi sırasında, hijyen kurallarına önem verilmesine dikkat çekilerek, bu işlem boyunca dinimiz gereği “Gufraneke ya Rahman” (Ey Rahman olan Rabbim, senin mağfiretini dilerim”) duasının okunulduğu belirtildi. Yıkama tamamlandıktan sonra kefenleme işlemine geçildiği kaydedilerek, cansız manken üzerinde söz konusu işlem gösterildi.

“KO-MEK’E TEŞEKKÜR EDERİZ”

Öte yandan eğitime katılan hanımlar, kendilerinden gelen talebi yerine getirerek, ilçelerinde cenaze yıkama ve kefenleme konusunda kurs açan KO-MEK’e teşekkür etti. Bu konuda çok az sayıda kişinin bilgisi olduğunu kaydeden hanımlar, “Bu işi bilen ve gönüllü olarak yapanlar azaldı. İlçemiz ve köylerimizde bayan cenazelerini yıkayıp kefenleyecek kişi bulmakta bazen zorlanıyorduk. KO-MEK’e bu eksikliğimizi ilettik ve eğitim istedik. Talebimiz olumlu yanıt aldı ve hemen eğitime geçildi. KO-MEK’e ve hocalarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!