Kavşaklarda artık hayat var

Kimileri bakmaya doyamıyor, kimileri üzerinde resim çektiriyor. Kocaeli`nin kavşakları herkesi kendine hayran bıraktırıyor

Kocaeli´nde son iki yılda belki de en çok değişen, yenilenen, güzelleşen ve seyredilen yerler, D-100 ve D-130 karayolu üzerindeki köprülü kavşaklar. Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğüne bağlı ekipler, bu ana güzergahlar üzerinde araçla seyahat edenlere seyirlik manzaralar oluşturuyor.

7´Sİ YEŞİLLENDİ, SIRA DİĞERLERİNDE
Çok değil, bundan sadece bir iki yıl önce kimsenin yüzüne bakmadığı Kocaeli´nin köprülü kavşakları, zamanla tek tek ilgi odağı olmaya başladı. İlimizde bulunan mevcut 10 köprülü kavşaktan 7´sinde çalışmalar tamamlanırken, ortaya çıkan manzara her kesimden herkesi büyüledi. Kalan Tavşancıl, Gündoğdu-Kandıra bağlantı ve Eskihisar kavşaklarının da önümüzdeki yıl içinde elden geçirileceği, 2007 yılında tüm kavşakların yenilenmiş olacağı belirtildi.

“KAVŞAKTA SÜRÜ OTLATIYORLAR(!)”
Adeta bakmaya doyulmayan, insanın yeşillik ve güzellik içinde kendisini kaybetmek istediği, bakarken dinlenip zevk aldığı köprülü kavşakları, bir süredir çeşitli oldukça hoş ve sevimli figürler süslüyor. Ceylan ve geyik sürüleri, dağ keçileri, koyunlar, kuzular, çoban köpekleri ve çobanlar… Yoldan geçenlerin canlı zannettiği, kimi vatandaşların da belediyeye telefon açıp “Kavşakta sürü otlatıyorlar” şikayetinde bulunduğu heykellere, önümüzdeki günlerde at ve leylek gibi meraların diğer vazgeçilmez simaları katılacak.

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİREN BİLE VAR
Doğal figürlerin cazibesinden etkilenenlerden biri de Bozkır ailesi. Körfez Küçük Sanayi Sitesinde lokanta işletmeciliği yapan Seyyit Ali Bozkır ile Makbule Hanım, sünnet kıyafetleri içindeki çocukları Olguner´i gezdirirken araçlarını Başiskele Kavşağında durdurarak, çoban ve kuzu heykelleriyle çocuklarının yan yana fotoğrafını çekti. Tesadüf eseri olarak bölgeden geçen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Olguner ve ailesinin sevincine ortak olmak amacıyla arabasından indi ve hatıra fotoğrafına girdi. Amca Ali Bozkır, “Neden buradasınız?” sorusuna ise “Burada güzel bir görüntü var. Sünnetimiz de olunca resim çektirmek istedik” dedi.

GÜNLÜK BAKIM YAPILIYOR
Kavşaklardaki çalışmalar basit bir yeşillendirme faaliyetinden ibaret değil. Önce çöplerden temizlenen, ardından çalı ve yabani otlardan arındırılan, daha sonra verimli toprak ve gübre takviyesi yapılan kavşaklar, ardından ağaçlandırılıyor. Son olarak da çimlendiriliyor. Yeşilliğin yani güzelliğin kalıcı olması için otomatik sulama sistemi kurulan, kimi bölgeleri ise gece saatlerinde aydınlatılan kavşakların bakımları, günlük olarak yapılıyor.

600 BİN METREKARE YEŞİL ALAN
Köprülü kavşakların büyük çoğunluğu, geniş ve atıl bir araziye sahip. Bu nedenle yeşillendirme çalışmalarıyla kente kazandırılan alanlar da hayli büyük oluyor. Çalışmaların tamamlandığı kavşaklardan Adliye 20, Başiskele 40, Yeniköy 45, Yahya Kaptan 53, Şekerpınar 90, Çayırova, Kuruçeşme ve Gebze Gümrük Kavşağı ise yaklaşık 120 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumda. Sadece 7 kavşağın elden geçirilmesiyle yeşillendirilen, Kocaeli´ne kazandırılan alan miktarı ise yaklaşık 600 bin metrekare.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!