Kartepe´de çevre zirvesi

6 ilin “Sanayi ve Çevre Sorunları”, Kocaeli´nde ele alındı

Marmara bölgesindeki 6 ilin vali, belediye ile sanayi ve ticaret oda başkanları, sanayi ve çevreyle ilgili bölgesel sorunları masaya yatırmak amacıyla, Kocaeli Kartepe Green Park Otel`de bir araya geldi. 27 Mart 2006 Pazartesi günü gerçekleştirilen bir günlük toplantıdan, ortak çalışma ve iş birliğinin artırılması ile mevcut sorunlara acil ve doğru projelerle çözüm üretilmesi kararı çıktı. 

HANGİ İLLER?

Kocaeli, Bilecik, Bolu, Düzce, Sakarya ve Yalova il yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantının ilk bölümünde, ilimizin tanıtımı yapıldı. Daha sonra ise açılış konuşmalarına geçildi. Kocaeli Valisi Erdal Ata, ilimizde doğal kaynakların dikkatsizce kullanıldığını ve büyük çevre sorunlarının ortaya çıktığını vurguladıktan sonra, alınan tedbir ve yapılan çalışmaları özetledi.

“KAZANCA ORTAK DEĞİLİZ”

Geçmişte yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Kocaeli`nde çevre konusunda önemli adımlar atıldığını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sınırların genişlemesinden sonra Büyükşehir Belediyesi`nin köklü değişimleri gerçekleştirmeye başladığını kaydetti. Başta ulaşım ve alt yapı olmak üzere kentin tamamının tek elden planlanması anlamında önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, çevresel sorunların ortadan kaldırılması sanayicinin de taşın altına elini koyması gerektiğini vurguladı. Karaosmanoğlu, “Sanayicimizin kazancına ortak değiliz. Ancak çevreye duyarlı sanayici istiyoruz” dedi.

“ATIKLARA ÖNLEM ALINMALI”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, fay hatları ve dolgu sahaları üzerindeki sanayi kuruluşlarına yeni yatırım alanları bulunması konusuna dikkat çekerken, İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün ise atık yönetimindeki sorunları dile getirdi. Çevre illerdeki atıkların tehlike sinyali verdiğini vurgulayan Şengün, “Buna önlem alınması gerekir” ifadesini kullandı.

AB FONLARININ KULLANIMI

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram da İzmit Körfezi`nin atık sulardan arındırılmasına büyük önem verdiklerini, Yalova`ya bağlı olmasına rağmen Altınova`nın evsel atık su arıtma tesisini de İSU olarak işlettiklerini hatırlattı. Bayram son olarak Sapanca Gölü`nün kirletilmemesi konusundaki görüşlerini sıraladı.

Diğer belediye ve oda başkanlarının da görüşlerini açıkladığı toplantının son bölümünde, çevreye yönelik AB fonlarının kullanılması konusu ele alındı.

GÖRÜŞÜLEN KONULAR

Toplantıda ele alınan maddelerden bazıları şöyle: Sanayi ve Stratejik Master Planı`nın yapılması, Marmara denizinde kirlenmenin önlenmesi, Sapanca Gölü`nün gelecekte içme suyu kaynağı olarak kullanılabilmesi, Cengiz Topel Havaalanı`nın sivil trafiğe açılması, Sakarya ve Kocaeli illerinin birleştiği Karadeniz sahillerinde Serbest Bölge kurulması, turizm acentelerine rehber olabilecek bir tanıtım katalogunun hazırlanması, Yalova, Kocaeli ve İstanbul`u birbirine bağlayan Hafif Raylı Sistem Projesi, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Projesi.

 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!