Kamulaştırmalarda herkes kazanmalı

Genel Sekreter Karaloğlu, kamulaştırmaların dengeyi gözetmesi gerektiğini söyledi

Kamulaştırma yasalarında yapılan değişikliklerin ele alındığı eğitim seminerinde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu, “Kamulaştırmada öyle bir denge kurmalıyız ki, hem vatandaş hem de kurum mağdur olmamalı” dedi.

İKİ GÜNLÜK SEMİNER
“Kamulaştırma Kanunu ve Kamulaştırmasız El Atma Davaları” konulu iki günlük eğitim semineri tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Salonu`nda yapılan seminere, Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak ve İmar Daire Başkanlığı ile Hukuk İşleri`nin yönetici ve çalışanları, ayrıca ilçe ve belde belediyelerinden yetkililer katıldı.

“KANUNLAR HIZLI DEĞİŞİYOR”
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu ilk olarak yasa değişikliklerinin takip edilmesinin önemine değinerek, “Ülkemizde çok hızlı bir şekilde yasa değişiklikleri yaşıyoruz. Bu nedenle de hepimizin ciddi manada eğitime ihtiyacı var. Özellikle kamulaştırma konularında yapılan değişiklikler yerel yönetimler tarafından doğru değerlendirilmeli” dedi.

“DENGE KURULMALI”
Kamulaştırmanın hoş bir kavram olmadığını vurgulayan Karaloğlu, “Vatandaşın rızasını almadan malını alıyorsunuz. Ülkemizde mal, canın yongasıdır. Bir karış toprak için insanlar karşı karşıya gelmektedir. Bu anlamda denge çok önemlidir. Öyle bir denge kurmalıyız ki, hem vatandaşımızı koruyalım hem de kurumumuzu” şeklinde konuştu.
Kamulaştırmayı rant olarak gören insanlar olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, kamulaştırılacak alanların peşine düşenlerin bu alanları vatandaşlardan ucuza alarak devlete pahalıya sattığını söyledi.

KAMULAŞTIRMALARA DEVAM
Genel sekreter konuşmasında Büyükşehir Belediyesi`nin 2006 ve 2007 yıllarında da kamulaştırma yapacağını ifade etti. Kamulaştırmaya ihtiyaçları olduğunu belirten Karaloğlu, “Biz kamulaştırma yaparken dengeli olacağız. Kamulaştırmayı tamamlamadan hizmet yapamıyorsunuz. Kamulaştırma hizmet süremizi ve hızımı kestiği gibi işlerin uzamasına neden oluyor. Büyükşehir olarak, yaşanabilir bir kent için vatandaşımızı da mağdur etmeden kamulaştırmaları gerçekleştirmek zorundayız” şeklinde konuştu.

BÖKE KANUNU ANLATTI
Karaloğlu`ndan sonra Kamu Yönetimi Uzmanı Avukat Veli Böke söz aldı ve Kamulaştırma Kanunu`nda yapılan değişikliklerle ilgili olarak seminere katılanlara bilgi verdi. Böke kamulaştırmanın idari işlemin kalbi olduğunu belirterek, “Burada 5 konu önem taşımaktadır. Yetki, şekil, sebep, konu ve amaç. Bu maddelere dikkat edilmeli” dedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!