İmar Anayasamız hazırlanıyor

Büyükşehir, 2025 Çevre Düzeni Planı´nı tamamlamak üzere Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Genel Meclisi`nin 11. dönem mayıs ayı toplantısında, Kocaeli 2025 Çevre Düzeni Planı hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Başkan Karaosmanoğlu, 1/50 bin ölçekli plan için

Büyükşehir, 2025 Çevre Düzeni Planı´nı tamamlamak üzere Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Genel Meclisi´nin 11. dönem mayıs ayı toplantısında, Kocaeli 2025 Çevre Düzeni Planı hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Başkan Karaosmanoğlu, 1/50 bin ölçekli plan için “Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar çalışıyoruz. Yakında meclis gündemine gelecek” dedi.






ALT YAPIYA BÜYÜK ÖNEM

İl Genel Meclisi Başkanı Nevzat Gülmen´in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Büyükşehir Belediyesi´nin gerçekleştirdiği alt yapı çalışmalarını aktaran Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “Alt yapı eksikliği özellikle ilçelerimizde açık ve net olarak görünüyordu. Bu nedenle önce alt yapı dedik. İSU ile su borularındaki kaçaklara el attık. Yaptığımız çalışmalarla yüzde 65 olan kaçağı yüzde 50 civarına çektik. Hedefimiz, 2007 sonuna kadar yapacağımız 160 milyon YTL´lik yeni yatırımla bu sayıyı yüzde 40´lar civarına çekmek. İZGAZ olarak kentimizin her köşesine doğalgaz götürmeyi hedefledik. Hedefimize en kısa süre içinde ulaşacağız” dedi. Başkan Karaosmanoğlu daha sonra 1/50 bin ölçekli Kocaeli 2025 Çevre Düzeni Planının önemine değinerek, “Kocaeli´nin İmar Anayasası olacak” diye konuştu.



“YÜZDE 5´İNİ PLANLAYABİLİYORUZ”
Çevre Düzeni Planı ile ilgili bilgi veren Başkan Vekili İlyas Şeker ise, “Büyükşehir olarak 44 alt kademe belediyesi, bütün kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarından önerilerini dinledik. İSKİ´nin, Çevre ve Orman Bakanlığının, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı´nın, DSİ´nin, Karayolları´nın bölgemizde yürüttüğü çalışmaların bizleri sınırladığını gördük. Büyükşehir olarak biz Kocaeli´nin sadece yüzde 5´ini planlayabiliyoruz. Yüzde 95´i planlanmış konumda. 1/50 binden sonra Büyükşehir olarak 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/1000´lik İmar Uygulama Planlarını yapacağız” ifadesini kullandı.

KOCAELİ 4 BÖLGE
Şeker´den sonra, Büyükşehir Belediyesi adına 1/50 bin ölçekli Kocaeli 2025 Çevre Düzeni Planını hazırlayan Doğukan isimli firmanın yetkilisi ve proje yürütücüsü Nadir Doğan söz aldı. İl Genel Meclisi üyelerine sinevizyon eşliğinde bilgi veren Doğan, proje çalışmalarını 4 ana plana göre yaptıklarını ifade etti: “Birinci olarak İzmit, Derince ve Körfez ilçelerinin yer aldığı merkez bölgesinin planlamasını ele aldık. İkinci olarak Gebze, üçüncü olarak Gölcük ve Karamürsel, dördüncü olarak Kandıra´yı. Merkez artık uluslararası bir konumda. Gebze, sanayi ile dolmuş. Gölcük ve Karamürsel hizmet alanları, tarım sektörü ve organize besiye yoğunlaşmış. Kandıra sahilleri turizme açık. İç kesimlerde tarım ve hayvancılık yapılıyor. Gelecekteki yapılanmamızı buna göre değerlendirmeliyiz” dedi.



ULAŞIM İÇİN ÖNERİLER
Özellikle ulaşım konusunda Kocaeli´nin ülkeye yön verecek bir konumda olduğuna dikkat çekerek, alternatif yolların mutlaka en kısa süre içinde yapılması gerektiğini belirten Doğan, “Trafik ilimizin en ağır yükü. Bu yükü mutlaka hafifletmek gerek. Körfez veya Dilovası, Körfezden mutlaka geçiş yapılarak Bursa bağlantısı sağlanmalı. Eski İstanbul Yolu ayrı bir otoban olarak İstanbul´a bağlantısı sağlanmalı. Karamürsel İznik Yolu genişletilmeli ve kullanılmalı” şeklinde konuştu. Doğan ayrıca çalışma alanı ile yaşam alanlarının ters ve ayrı bölgelerde bulunduğunu, bunun da planlama ile düzeltilebileceğini söyledi.

Sunumun ardından İl Genel Meclisi üyeleri yapılan çalışma nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´na teşekkür etti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!