İlyas Şeker: “İzmit`i gerçek Avrupa kenti yapalım”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı`nın, TMMOB Mimarlar – İnşaat, Makina, Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcilikleri ile ortaklaşa düzenlediği Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik ile ilgili seminer bugün Süleyman Demirel Kültür Merkezi`nde başladı.

İki gün sürecek olan seminerin ilk gününe Başkan Vekili İlyas Şeker, Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç katılırken, TMMOB adına Makine Mühendisi Serhat Girgin, Yüksek Mimar Özden Fikret Oğuz ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı teknik heyeti yetkilileri de konuşmacı olarak yer aldı.

YANLIŞLARIMIZ OLURSA SÖYLEYİN
Seminerin açılış konuşmasını yapan Başkan Vekili İlyas Şeker, Yönetmeliğin yangınla ilgili alınan tedbirleri, yangın öncesi ve sonrasında alınacak önlemler, yangın sırasında alınan önlemler ve yangın sonrasında yangını en az hasarla atlatmak olarak olarak ayırdığını söyledi. Yönetmelikteki esasların Kocaeli Büyükşehir sınırlarının genişlemesi ile Kocaeli Vilayeti sınırları içerisinde kalan her bölgede uygulanması gerektiğini belirten Şeker, “Merkezi yerleşim yerlerinde bir sıkıntımız olacağını zannetmiyorum ama köy ve mezralarda uygulama ve projelendirmede sıkıntı yaşayabiliriz. Nisan ayında Kocaeli`nin 1/5000`lik uydu haritasını çıkarmak için ihale yapacağız. 2006 yılı sonuna doğru Kocaeli`nin her yerinde ne tür planlama olacağı belli olacak” dedi. Şeker oda temsilcilerinden  belediyenin kendilerine yanlış gelen uygulamaları kendilerine bildirmelerini de isteyerek, “Bu uygulamalar ve bu projelerle İzmit`i gerçek Avrupa kenti yapalım” şeklinde konuştu.

YÖNETMELİK YETERSİZ
Seminere konuşmacı olarak katılan Yüksek Mimar Özden Fikret Oğuz`da binaların yangından korunması ile ilgili 1995 yılında yürürlüğe giren yönetmeliğin yetersiz olduğunu belirterek, “Yönetmelikteki tanımlarla birebir tasarım yapma konusu bazı imkansızlıkları yada zorlukları içinde barındırıyor. Bunca sene geçmesine rağmen yürürlüğe giren yönetmelik tam olarak algılanamamış ve uygulamaya sokulamamıştır. Yönetmeliğe ilişkin bilgi ve yorum eksikliğimiz var” dedi.


Seminerde TMMOB adına Makine Mühendisi Serhat Girgin, Yüksek Mimar Özden Fikret Oğuz ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı teknik heyeti temsilcileri de birer konuşma yaptı. Yetkililer, yangın yönetmeliğinin uygulanmasında karşılaşılan problemlere açıklık getirmek amacı ile “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik Hükümlerine Göre Proje Düzenleme Esasları ve Uygulamaları” hakkında TMMOB Mimarlar – İnşaat, makine, Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcilikleri üyelerine bilgi verdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!