Hibe kredilere proje şart

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği tarafından verilen hibe kredilerden yararlanabilmek için nasıl bir yöntem izleneceğini tanıttı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, proje hazırlamayı zaman israfı olarak görmenin yanlış olduğunu söyledi.

KATILIM YÜKSEKTİ
Avrupa Birliği´nin hibe kredilerinden yararlanma koşulları, proje hazırlama teknikleri, ortak bulma yöntemleri gibi konuların işlendiği toplantı bir hayli ilgi gördü. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kandıra Kaymakamı Mehmet Sarıcan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje Koordinasyon Merkezi uzmanları Gözde Yaman ve Ahmet Erkılıç, Bağımsız Profesyoneller Derneği Yönetim Kurulu üyesi Nurten Evrenosoğlu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, gelişmiş ülkelerde sanayinin misyonunu tamamladığını, bilgi toplumuna geçiş sürecinin başladığını anlattı. Karaosmanoğlu, geçmişte farklı kültürlere yaşam hakkı verilmezken, günümüzde farklı kültürlerin zenginlik olarak algılandığını ifade etti.

PROJE ÜRETMESİNİ ÖĞRENMELİYİZ
AB´nin hibe kredilerinden yararlanmayı öğrenmemiz gerektiğini hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, “Türkiye olarak bu projelerden yeterince istifade edemiyoruz. Çünkü proje oluşturmak için gereken zamanı kayıp zaman olarak görüyoruz. Proje hazırlanmasını mutlaka öğrenmek zorundayız. Avrupa Proje´ye para veriyor. Onların belirlediği kriterlere uygun projeler hazırlamalıyız. Oyunu kuralına göre oynamalıyız. AB´nin her konudaki kredilerinden yararlanmalıyız. Burada önemli olan güç ve kaynak, o da ülkemizde mevcut. Bizim en önemli kanyağımız genç nüfusumuzdur” dedi.

PROJE HAZIRLAMAYI ANLATTILAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje Koordinasyon Merkezi uzmanı Gözde Yaman, “AB Kültür 2007-2013” olarak adlandırılan hibe programının genel amacı, hedefleri ve değerlendirme kriterleri konusunda bilgi verdi. Ahmet Erkılıç´ta Hibe programı bünyesinde tekliflerin kalitesi, destek alanları, işbirliği gibi konularda dinleyenleri izlemeleri gereken yollar hakkında bilgilendirdi. Toplantıya katılan Bağımsız Profesyoneller Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Evrenosoğlu ise proje örnekleri vererek, özel projeler hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Toplantıyı izleyen Kandıra Kaymakamı Mehmet Sarıcan, Kandıra yoğurdu ve Kandıra bezi ile ilgili hibe projelerden destek alabilme kriterleri konusunda bilgi aldı.