Evde Sağlık Hizmeti, Gebze´den başladı

Büyükşehir Belediyesi`nin çok önemli bir sağlık projesi daha hayata geçti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Evde Sağlık Hizmeti uygulamasını pilot bölge olarak seçtiği Gebze´den başlattı. Mağdur, yaşlı, kimsesiz ve engelli vatandaşları hedefleyen uygulama ile ilk etapta 500 ailenin sağlık gereksinimleri karşılanacak. Evde Sağlık Hizmeti, 2007 yılından itibaren Kocaeli geneline yaygınlaştırılacak.

ADRESLERDE İNCELEME
Evde Sağlık Hizmeti çalışması ilk olarak yoksul ve yoksun ailelerin tespiti ile başladı. Büyükşehir Belediyesi mahalle muhtarları ve sosyal hizmetler ile yaptığı titiz çalışma sonucunda aileleri kağıt üzerinde belirledi. Bunun ardından hizmeti Büyükşehir Belediyesi adına yürüten Özel Kocaeli Evde Bakım Hizmeti Firması listelere uygun olarak adreslere gitmeye başladı. Bir psikolog ve sosyal hizmet görevlisi adreste yaptıkları incelemede vatandaşın bakıma ihtiyaç olup olmadığına karar veriyor. Eğer gidilen adreste gerçek ihtiyaç sahibi varsa o ev, Evde Sağlık Hizmeti kapsamına alınıyor.

NELER YAPILIYOR?
Vatandaşın hizmet kapsamına alınması ile birlikte bu kez eve uzman doktor giderek vatandaşı muayene ediyor. İhtiyaçların ve verilecek ilaçların belirlenmesinin ardından ise vakit geçirilmeden gerekli ilaçlar temin ediliyor, ücretsiz olarak hastaya veriliyor. Gidilen evde fizik tedavi ihtiyacı tespit edilmesi durumunda ise bu kez hastaya haftanın belirli günleri bir fizyoterapist yönlendiriliyor. Terapist en az bir saat boyunca hastaya fizyoterapi uyguluyor ve yapılması gereken egzersizleri hasta ile yakınına öğretiyor.

AĞIR HASTAYA ÖZEL İLGİ
Sağlık hizmeti kapsamında ağır ve yatalak hastalar da yer alıyor. Bu tip hastalar için Gebze Fatih Devlet Hastanesi Büyükşehir Belediyesi´ne destek oluyor. Doktor eğer vatandaşın hastaneye kaldırılmasına karar verirse, bu hasta için hemen bir hasta bakıcı ve hemşire görevlendiriliyor. Bu ekip hastaneye kaldırılan vatandaşın gerekli sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca gece de yanında refakatçi olarak kalıyor. Hastane günlüğünün bitmesi ile de sağlık ekibi hastayı evine kadar getirerek bakımına bir süre de burada devam ediyor.

SAĞLIK EKİBİ İŞ BAŞINDA
Gelecek yıldan itibaren tüm Kocaeli geneline yayılacak olan uygulamayı Gebze´de, doktordan psikologa, hemşireden sağlık görevlisine kadar 17 kişinin bulunduğu bir ekip yönetiyor. Sağlık ekibinde Doktor Milkinaz Akdüzgün, psikolog Ceyhun Eken, hemşireler Meryem Karacan ve Funda Tay ile sağlık memurları Sinem Erezhan, Kamil Öztürk, Fatih Çubukçu ve Alper Alperenoğlu görev yapıyor. 4 adet araçları bulunan ekip, tüm gün boyunca Gebze´deki mağdur ailelere sağlık hizmeti taşıyor, dertlerine deva oluyor.

USTAOĞLU´NDAN İNCELEME
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülser Ustaoğlu Gebze´den start alan Evde Sağlık Hizmeti Uygulamasını yerinde incelemek üzere geçen hafta ilçeye gitti. Ustaoğlu´na, Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz ile Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Yılmaz Oktay da eşlik etti.

FATİH DEVLET HASTANESİ´NDEN DESTEK
Ustaoğlu, Gebze´de ilk olarak Fatih Devlet Hastanesine giderek Başhekim Hücran Alpay´ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında uygulama ile ilgili bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı, bu kapsamdaki hastalara Fatih Devlet Hastanesinin özellikle randevu alımı konusunda yardımcı olmasını istedi. Kendilerinin her türlü ekipmana sahip olduğunu hatırlatan Ustaoğlu, “Buraya getirdiğimiz hastamızın her zaman başında olacağız. Bakımı ve tedavisi burada bitince yine biz alıp evine götüreceğiz. Sizden bürokratik konularda bize yardımcı olmanızı istiyoruz” dedi. Başhekim Alpay da Büyükşehir Belediyesinin sağlık alanında çok önemli hizmetler yaptığına dikkat çekerek, “Bu uygulamayı da çok takdir ediyoruz. Bu hizmete desteğimiz tamdır” şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK´ÜN TETKİKLERİ YAPILMAMIŞ
Gülser Ustaoğlu, daha sonra Gebze Mevlana Sokak´ta Evde Sağlık Hizmeti kapsamına alınan iki vatandaşın evini ziyaret etti. Ustaoğlu ilk olarak oldukça zor şartlarda yaşayan Hatice-Seyfettin Öztürk çiftinin evlerine konuk oldu. Doktor Milkinaz Akdüzgün, 56 yaşındaki Seyfettin Öztürk´ün beyin kanaması sonucu sağ tarafının felç kaldığını ve bugüne kadar gerekli hiçbir tetkikinin yapılmadığını tespit ettiklerini söyledi. Seyfettin Öztürk´e yaptıkları muayene sonucu gerekli tahlil ve ilaç desteği sağladıklarını ifade eden Dr. Akdüzgün, ayrıca bir de fizyoterapist desteği verdiklerini kaydetti.

HAFTANIN 3 GÜNÜ TEMİZLİK
Bu arada konuşma zorluğu çeken Seyfettin Öztürk´ün Ustaoğlu´na teşekkür etmeye çalışması duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Öztürk´ten kendisini yormamasını isteyen Ustaoğlu, “Biz sizin için buradayız. Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu bizleri sizler için görevlendirdi. Sizin iyi olmanız bizi mutlu eder” dedi. Öztürk´ün eşi Hatice Hanım da eşine ve kendisine verilen sağlık hizmeti nedeniyle teşekkür etti. Öztürk ailesinin evi de, uygulama kapsamında haftanın üç günü ekipler tarafından temizleniyor.

YÜKSEL´İN SEVİNCİ
Ustaoğlu ve beraberindekiler daha sonra yine aynı mahallede ikamet eden spastik özürlü Yüksel Aydın´ın evine gitti. Ustaoğlu sağlık ekibinden 20 yaşındaki Yüksel için belirli aralıklarla bir fizyoterapist geldiğini ve kendisine bacak ve el egzersizleri yaptırdığını öğrendi. Yüksel daha sonra öğrendiği hareketleri Ustaoğlu´na gösterdi.

SAĞLIK EKİBİNE TEŞEKKÜR
Ziyaretlerin ardından Gülser Ustaoğlu, sağlık ekibine işlerine gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi olarak her hizmette olduğu gibi bu hizmette de kaliteye önem verdiklerini kaydeden Ustaoğlu, “Vatandaşların sizlere çok büyük bir sempatisi var. Bu ilgi ve sevginin devamlı olması gerekir” şeklinde konuştu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!