Emekliler akıl hocalığı yapacak

50 yaş üzerindeki üniversite mezunu emekliler, deneyimlerini gençlere aktaracak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Türk Geriatri Vakfı, kısa adı AKHOM olan “Akıl Hocalığı Merkezi” projesini hayata geçiriyor. Proje gereği, üniversite mezunu 50 yaş üzerindeki emekliler, bilgi birikimlerini danışmanlık hizmeti ile gençlere sunacak.

BOŞ OTURMAYACAKLAR
Üniversite mezunu olan, kamu ve özel sektörde görev yapmış, bilgi birikimi sahibi emekliler, artık boş oturmayacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeye göre, emekliler bilgi birikimleri ile gençleri yönlendirecek. Uzmanlık alanlarına göre kurumlara danışmanlık hizmeti verecek olan emekliler, verdikleri hizmet karşılığında ücret alabilecek. Proje hem emeklilerin hayata daha aktif katılımını sağlayacak, hem bilgi birikimi ile gençlerin hata yapmasını önleyecek, hem de ekonomik olarak bütçelerine katkı sağlayacak.

PROJE TANITIMI YAPILDI
Kocaeli Altınnal Oteli`nde yapılan toplantıya AK Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezi ve Sosyal İşler Başkan Yardımcısı Kocaeli Milletvekili Dr. Nevzat Doğan, Türk Geriatri Vakfı Başkanı Mürüvvet Kurtaran, Türk Geriatri Vakfı Genel Müdürü İffet Kaya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülser Ustaoğlu ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

GENÇLER BİLEBİLSE, YAŞLILAR YAPABİLSE
Toplantıda projeyi anlatan Türk Geriatri Vakfı Başkanı Mürüvvet Kurtaran sözlerine "Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilse" atasözünü örnek vererek başladı. Projenin hayata geçmesi ile gençlerin daha iyi yönlendirileceğini belirten Kurtaran, “Var olan bilgi birikimleri, gençlerin taze bilgileri ile bütünleşip, şekillenecek. Türk toplumu büyüklerine itaat eder. Bu gelenek toplumumuzun tecrübeye verdiği değerin göstergesidir. Gelişen dünyada ve şehirleşen Türk toplumunda yaşlılar rollerini hızla kaybetmektedirler. Böylece deneyimler, öz kültürümüz ve geleneklerimiz genç kuşaklara daha az aktarılmakta, millet olmanın bağlayıcı yapısı hızla erimektedir. Bunun sonucu olarak aynı yaşamı paylaşan halkımızın birbirine karşı yabancılaşma duyguları ve davranışları artmaktadır" dedi.

AZİMLE TECRÜBEYİ BİRLEŞTİRMEK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülser Ustaoğlu ise gençlerin azim ve hırsıyla yaşlıların tecrübesini birleştirmek istediklerini ifade ederek, bu vesile ile hem emekli üniversite mezunlarını atıl durumdan kurtaracaklarını, hem de bilgi birikimlerinden yararlanmış olacaklarını söyledi.

SORUNLARA DOĞMADAN ÖNLEM
AK Parti Kocaeli Milletvekili ve Proje Koordinatörü Dr. Nevzat Doğan yaptığı konuşmada, proje ile yaşlı insanların hayata bağlanacağını, üretken olup, bilgi ve tecrübeleri ile toplumu yönlendireceklerini söyledi. Doğan, “Avrupa ülkelerinin yaşlı nüfus nedeniyle karşılaştığı sorunlar ortadadır. Biz bugünden başlayarak, gelecekte ülkemiz insanının aynı sorunlarla karşılaşmasını önlemek istiyoruz. Akıl hocalığı projesi çalışmaların lokomotifi olacak” şeklinde konuştu. İlk kez Kocaeli de hayata geçirilecek olan proje, daha sonra ülkenin diğer illerinde uygulamaya konulacak.

AKIL HOCALIĞI NEDİR?
Hayata geçirilecek olan proje, özellikle deneyimsiz gençlerin yönlendirilmesinde, yaşlıların ise tecrübelerinin hayata geçirilmesinde büyük önem taşıyor. Yaşlılar, bilgi birikimi ile deneyimlerini kullanarak kişi ve kuruluşlara, yönlendirici, çözüm üretici, yaşamlarını ve işlerini kolaylaştırıcı, uzlaştırıcı, motivasyon artırıcı, çatışmaların çözümünde uzlaştırıcı, arabulucu, sinerji artırıcı bir görev üstlenecekler. Ayrıca akıl hocalığı yapacak olan kişilerin, karşılıklı sorunların çözümü için kamu ve özel kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri arasında iletişimi sağlayarak, bütünleştirici görev almaları hedefleniyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!