DPTli Çapar: Gülen Yüzler gibi örnek projeler getirin, destekleyelim

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Engelli Politikalarında Yeni Yaklaşımlar ve Yerel Yönetimlerin Rolü, 25 kasım Perşembegünü gerçekleştirilen programlarla sona erdi.

HOLLANDA-TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI
Sempozyumun ilk günkü bölümüne Devlet Bakanı Güldal Akşit de katılırken, öğleden sonraki bölümünde “Özürlüler Yasa Tasarısı&Engelli Politikaları Bağlamında Hollanda ile Türkiye`nin Karşılaştırması” konulu panel gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını İzmir Büyükşehir belediyesi Engelliler Masası Koordinatörü Süleyman Er`in yaptığı panelde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu, Amsterdam Belediyesi Konut Dairesi Genel Sekreteri Egbert Ottens, T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi-Özürlüler Uzmanı Sinan Gergin, Türkiye İş Kurumu Kocaeli İl Müdürü Ahmet Canımova, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Dursun, Gülen Yüzler Projesi Üretim Şefi İrem Elitez, Hollanda Op/Maat Sosyal İş Merkezi Müdürü Wim Reijs, Kocaeli Spastik Engelliler Derneği Başkanı Ayhan Ersöz ve Türkiye Sakatlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı İsmet Arguç konuşmacı olarak yer aldı.

 
BAKAN PEPE DE KATILDI
Sadece engellileri bir araya toplamayı doğru bulmadığını belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu, Amsterdam ziyaretinde tespit ettikleri, engelli vatandaşlara evde bakım yardımı programının üzerinde duracaklarını dile getirdi. Katılımcıların konu üzerine sırayla görüşlerini belirtmelerinin ardından davetlilerin sorularına geçildi. Normal olarak 18.00`de bitmesi programlanan panel, davetlilerin sorularıyla gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle 19.30`da ancak tamamlanabildi. Ardından tüm davetliler hep beraber otelin yemek salonuna geçti. Bu sırada otele gelen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bir süre Hollandalı konuklarla sohbet ederek Gülen Yüzler Projesi`nin gidişatı hakkında bilgiler aldı.

 
GÖRME ÖZÜRLÜ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ

Sempozyumun ikinci günündeki etkinlikler ise Körfez Mahallesi`nde bulunan Gülen Yüzler Engelliler Mesleki Rehabilitasyon ve İşyeri binasında gerçekleştirildi. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının, kısa proje ve fonlar hakkında bilgilendirme sunumlarıyla başlayan oturumu, Amsterdam Belediyesi Proje Koordinatörü Jelle Verheij yönetti. Oturumda konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Aile Çocuk Hizmetleri Şube Şefi Ömer Öksüz, Ankara`da yaşayan engelli vatandaşlar için yapılan çalışmaları anlattı, görme özürlü bir vatandaşın belediye meclis üyeliği yaptığına dikkat çekti.

 
ENGELLİLERE SPOR KOMPLEKSİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Şube Müdürü Gülay Yıldırım ise yollar ve parklarda özürlüler için yaptıkları kolaylıklardan söz etti. Sempozyuma Hakkari`den katılan Hakkari Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Bedri Çallı da engelliler için yaptıkları çalışmaları anlattı. Çallı`nın ardından sırasıyla Caritas Türkiye Sakarya Temsilcisi Bülent Önal, Ulaşılabilir Yaşam Derneği Proje Koordinatörü Tuna Arıgüç ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Masası Koordinatörü Süleyman Er söz aldı, davetlilere bilgiler verdi. Süleyman Er`in, engelliler için İzmir`de büyük bir araziye sahip olduklarını ve bu araziye çeşitli spor kompleksleri yapacaklarını anlatması, davetliler tarafından memnuniyetle karşılandı.

 

HÜKÜMETTEN ENGELLİLERE 34 TRİLYON
Süleyman Er`in konuşmalarının ardından fonlar hakkında bilgilendirme sunumlarına geçildi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) planlama uzmanı Sinem Çapar tarafından yapılan sunum ve verilen bilgileri davetliler büyük bir dikkatle dinledi. Çakar, hükümetin engellilerle ilgili projeler için 34 trilyon lira ayırdığını belirtti. Çapar, “Proje bazındaki önerilerinizi Devlet Planlama Teşkilatı olarak değerlendireceğiz. Yeter ki bize mantıklı önerilerle gelin. Zaten 2006 yılına kadar bu parayı kullanmamız gerekiyor. Büyük projelerle karşımıza çıkarsanız şansınız daha yüksek olur” yorumunu yaptı. Konu üzerine yorum yapan Hollanda heyet, birkaç belediyenin birleşmesi halinde, İzmit`te örneği bulunan Gülen Yüzler Projesi`nin çoğaltılmasının mümkün olabileceğini dile getirdi.

 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!