Doğalgazın geçmişi kokuşmuş

Başkan Karaosmanoğlu, diğer illerle 1 kuruşluk fiyat farkını açıkladı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu doğalgaz fiyatlarının diğer illere oranla pahalı satıldığı iddialarına basın toplantısı ile açıklık getirdi. Başkan Karaosmanoğlu, eski dönemden gelen borç batağını gözler önüne sererken, “Bu gün İstanbul ile aramızda bir kuruşluk fiyat farkı kokuşmuş ve karanlık geçmişin bedelidir” dedi.

FARK BİR KURUŞ
İzgaz`ın Kocaeli`nde yaşayan herkesin, hatta doğmamış bebeklerin bile ortak malı olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, fiyatları Enerji Piyasası Denetleme Kurulu`nun (EPDK) belirlediğini söyledi. Fiyatı formül ile açıklayan Karaosmanoğlu, “Bir metre küp doğalgazda BOTAŞ`ın fiyatı 335.699, EPDK`nın belirlediği hizmet amortisman bedeli 72.820, ÖTV 21.000, KDV 77.313 liradır. Buna göre vatandaşa giden fatura 506.823 liradır. İstanbul`da bu rakam 495.00 liradır. Yani aramızda 10 liralık, YTL`ye göre 1 kuruşluk fark vardır. Bu formülde İZGAZ`a kalan rakam 72.820 liradır. Bunun içinde her türlü tamir, tadilat, hizmet, yatırım, personel giderleri hizmetleri vardır. Onları düşerseniz İZGAZ`a ne kalır siz düşünün. Yani fark kamuoyunun yanıltıldığı kadar yüksek değil sadece ve sadece 1 kuruştur” şeklinde konuştu.

İZGAZ BATMIŞ
Başkan Karaosmanoğlu, İZGAZ`ın para kazanmasının hiçbir anlam taşımadığını ifade ederken, “Bu şirket batık duruma getirilmişti. EPDK buraya 28 Mart öncesi el koymaya hazırlanıyordu. Bakın bunu İzmit Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hikmet Erenkaya kamuoyuna açıkladı. Şirket karanlık yöntemle idare edilmiş, batağa sürüklenmiş. Borcu 500 trilyon lirayı aşmış. Özelleştirilmek istenmiş, kimse cesaret edip almamış. Biz böyle bir ortamda bu şirketi devraldık. Bu ortamda gidip EPDK`ya “benim 72.820 liralık alacağımı yüzde 10`a düşürelim” desem, önce benden alacağını ister” açıklamasında bulundu.

İŞTE RAKAMLAR
Konuşmasında geçmişi karalamak niyetinde olmadığını anlatan Karaosmanoğlu, fakat gelinen noktaya bu şirketin nasıl taşındığını herkesin öğrenmesi gerektiğini dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bakın bunlar 10 yılda 550 kilometre hat döşemiş, 90 bin abone yapmış, tamı tamına 500 trilyon lira para harcamış. O dönem bunların 120 milyon dolara mal ettiği işi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sadece 14.9 milyon dolara mal etmiş. Biz görevi devraldıktan sonraki 1.5 yılda 950 kilometre hat döşedik, 100 bin abone yaptık ve bunlar için sadece 40 trilyon liralık bir harcama yaptık. Üstelik bunu borç bırakmadan, sadece kendi öz kaynaklarımızla hallettik. Şu an eski dönemde yapılanlar mahkemede yargılanıyor. Adalet er geç bunları cezalandıracaktır. Kim yanlış yapıyorsa, projektörleri üzerine çevirelim. Ben bu işi biraz biliyorum. Bunlar özel kuryelerle işi götürmüş. Bir de sayın Sirmen belge soruyor. Benim 5 yaşımdaki torunum bilgisayara girip görüyor. Girsin Hazine Müsteşarlığı`nın sitesine görsün belgeyi. Bıraktığı 5 katrilyon liralık borcu orada görebilir. Belge orada”  diyerek, şirketin bataklığa sürüklenmesini rakamlarla anlattı.


 
KAPTAN GEMİYİ BATIRMIŞ
Türkiye`nin 70 sentte muhtaç olduğu bir dönemden bu günlere geldiğini hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, gemiyi kullanan kaptanın şeffaf, dürüst ve adil olması gerektiğini ifade etti. Kaptanın yanlış yönetiminden Kocaeli`nin battığını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, eskiden yapılan partizanlıkların artık tarih olduğunu, Kandıra ve Karamürsel`e verdikleri hizmetlerle bunu herkese kanıtladıklarını söyledi. Sirmen döneminde işçiden kesilen aidatların bile ödenmediğini belirten Karaosmanoğlu, “Biz geçmişin bu borcunu bile ödüyoruz. Bakın borç bırakmak normaldir. Ama bırakılan borç, gemiyi batırmak şeklinde olmamalı. Karanlık günleri miras bırakan Sirmen`in aday olup olmadığı beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Halkımız bana güvenmiş, kaptanlığı vermiş. Ben bu gemiyi iyi idare etmek zorundayım. Birileri gibi karanlığa sürükleyip, batırmıyorum. Çünkü dürüst ve şeffaf bir yönetim yapıyoruz. İsteyen herkes gelip bana istediği her konunun hesabını sorabilir. İster özel, ister tüzel” sözleri ile bütün kamuoyuna çağrıda bulundu.

YUVAM KONUTLARI SORUNLU
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Karaosmanoğlu, Gebze`de şirket tarafından yapılan doğalgaz hattında sorun olduğunu, çalışma yaparak şirketten Gebze`yi devralmak için için EPDK ile görüşeceklerini ifade etti. Yuvam Akarca Konutları`nda eski dönemden kalma borçlar konusundaki soruya açıklık getiren Başkan Karaosmanoğlu, “O dönem 1.5 trilyon liralık doğalgaz borcu birikmiş. Kamunun hakkı, nasıl tahsil etmezsiniz bu parayı? Herkesin o parada hakkı var. Biz üst yönetimden bunu 48 taksitte toplamaya başladık. Üst yönetim vatandaştan alıyorsa o onların kendi iç sorunudur. Zaten konu yargıya intikal etmiş. Bizimle vatandaş arasındaki sorun değil. Biz yanmış gazın parasını tahsil ediyoruz. Bu güne kadar hep idare edilerek gelinmiş. Kimin hakkıyla kimi idare ediyorsun. Onda doğmamış bebelerin bile hakkı var” şeklinde konuştu.

UZANLAR AYNISINI SÖYLEMİŞTİ
Televizyonda Sefa Sirmen`in borçlar konusunda yalan söylediğini anlatan Karaosmanoğlu, “Borçları Hazine ödesin diyor. Hazine kimin? Kimin hakkı var oralarda? Uzanlar da yıllarca bankaları boşalttılar, hazinenin ödemesini istediler. Geldikleri yer ortada. Ayıptır, bunu nasıl söylersiniz. Benim aç insanımın bu borçlarda hakkı var. Avrupa kenti İzmit`in burnunun dibindeki Üçtepeler`e bile yeni su götürdük. Özel kuryelerle yönetilen belediye bu kadar olur. Yönetimler açık, şeffaf ve dürüst olmalı. Kim gizli iş yapıyorsa hesap sorulmalı. Sirmen benim arkadaşımdır. Tartışmamız deprem şiddeti yaratabilir. Ama çıkıp ekranlarda ilimizde alkol yasaklaması var gibi söylentiler ortaya atmak ayıptır. Bu ilde alkol sorunu yoktur. Ben dini inancımdan ötürü içmiyorum. Alkollü diye hiçbir yeri kapamadık. Fuar içindeki toplam 282 işyerinden 2 iş yeri, kiralarını ödemeyip, icralık oldukları için mahkeme kararı ile tahliye edildi. Yoksa kimsenin içkisi beni ilgilendirmez. Ben içki içenlerle aynı masada oturup sohbet ederim. Takıntım yoktur” diyerek, alkol konusuna da açıklık getirdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!