Dilovası çöplüğü markaja alındı

Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Türlü İşler Komisyenu üyeleri bölgede incelemelerde bulundu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze bölgesinin çöp sorununa köklü çözüm bulmak ve Dilovası´nda yaşanan sağlıksız şartları ortadan kaldırmak için, bölgeye adeta çıkarma yaptı. Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Türlü İşler Komisyenu üyeleri, Dilovası´nda vahşi depolama alanı ile yeni yapılmakta olan modern çöp deponi alanında incelemelerde bulundu.

ÇÖP ALANLARINI GEZDİLER
Dilovası çöplüklerinde yapılan incelemeye Dilovası Belediye Başkanı Musa Kahraman, Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cemil Kavurt, üyeler A.Naci Yılmaz,İhsan Meral,Ahmet Özmet, Muhammed Saraç, Ö.Uluç Gönül, İbrahim Usta, Ali Arslan ve Dursun Arhan, Türlü İşler Komisyonu Başkanı Süleyman Kurta, komisyon üyeleri Mehmet Zeyneloğlu, Ali Özdağ, Hakkı Gürel, Ali Akdağ, Recep Meraklı, Sebahattin Şekersoy, Mehmet Ersöz, Ahmet Erdoğan ve Dilovası Belediye Meclis üyeleri katıldı. Komisyon üyeleri, vahşi depolama alanları ile yeni yapılan Katı Atık Düzenli Depolama alanında inceleme yaparken, vahşi depolama alanlarında yaşanan sorunu yakından görme fırsatı buldu.

BÜYÜKŞEHİR MEMNUN ETTİ
Dilovası Belediye Başkanı Musa Kahraman komisyon üyelerini vahşi depolama alanları konusunda bilgilendirdi. Kahraman, yeni yapılan çöp depolama yerinin yanlış seçildiğini belirterek, “Şu an seçilen alan sadece 50 hektarlık. Gebze, Hereke, Körfez, Tavşancıl, Çayırova, Şekerpınar ve Darıca beldelerimizden atık gelecek. Bunlarla birlikte bölgemizde bulunan 12 adet Organize Sanayi Bölgesi´nin katı atıklarının bertarafı yapılacak. En fazla 5 yıl sonra burası dolacak. Bizim 40-50 yıllık kapasitemize yetecek alanımız vardı. Ancak, değerlendirilmedi. her şeye rağmen Büyükşehir Belediyemizin göreve gelir gelmez bu konuda ki ciddi çözüm arayışları bizleri mutlu etmiştir” dedi.

“TABLO ÜRKÜTÜCÜ”
Bölgede yapılan inceleme sonunda bir açıklama yapan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cemil Kavurt, tabloyu çok ürkütücü bulduklarını söyledi. Kavurt, “Vahşi depolama alanları için için yanıyor. Zaman zaman yangınlara itfaiye müdahale ediyor. Vahşi depolama alanlarında çıkan gazları insanlar soluyor. Bu da insan sağlığını tehdit eden bir olay. Bu alanların mutlaka rehabilite edilmesi gerekli. Atıkların buralara dökülmesi engellenmeli” şeklinde konuştu.

YENİ TESİS, ÇEVREYİ KURTARACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanı Necmi Kahraman, yapılmakta olan çöp deponi alanının bölgeyi büyük bir kirlilikten kurtaracağını belirterek, “Yaklaşık 50 hektar üzerine kurulan deponi alanının, 31 bin metre karelik bölümü çöp sahası olacak. Sızıntı sularının yeraltı suyuna karışmasını engellemek için, 60 cm kalınlığında kil döşendi. Kil´in üzerine yine çöp sızıntı sularının yeraltı suyuna karışmasını önlemek için 2 mm kalınlığında yurt dışından getirtilen Geomebran ( Geçirimsiz mineral zemin) serildi. Geomebran üzerine sentetik örtü atıldı. Drenaj tabakası üzerine toplama boruları döşenip üzerine de 30 cm kalınlığında çakıl serildi. Sızıntı suları, İSU´nun Arıtma Tesisine götürülecek” açıklamasında bulundu.

KOKU SAÇMAYACAK
Yapılmakta olan tesisin son derece modern ve çevreye koku saçmayacak şekilde tasarlandığını belirten Kahraman, bu tesisin bir çok ülkeden şehir merkezlerinde hizmet verdiğini ifade etti. Öte yandan Dilovası Düzenli Depolama Sahası´nda idari bina ve  kantar yapımı tamamlanırken, ayırma tesisi, sosyal ve idari binalar, tamirhane, garaj gibi ünitelerin yapımı devam ediyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!