Derince´nin iki yakası birleşecek

D-100´ü yer altına alacak Tünel Geçişi Projesi´nin temel atma töreninde açılış tarihi verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince`yi adeta ikiye bölen D-100 karayolunun bir bölümünü yer altına alacak tünel geçişi projesine startı verdi. Projenin temel atma programı için, önceki gün D-100`ün hemen yanında bir tören gerçekleştirildi. Törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, AK Parti Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan, Kocaeli Valisi Erdal Ata, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Fikri Işık, Büyükşehir Belediyesi`nin üst düzey yöneticileri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşunun yöneticileri ve çok sayıda Derinceli katıldı.

BULUT: VAAT ETMİŞTİK
Törende ilk olarak Derince Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Adıyaman yöresine ait bir oyunu sergiledi. Ardından kürsüye çıkan ev sahibi Derince`nin genç belediye başkanı Haydar Bulut, seçim öncesinde vaat ettikleri projeleri bir bir hayata geçirdiklerini söyledi, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte önemli projelerin altına imza attıklarını kaydetti. Başkan Bulut`tan sonra ise Kocaeli Dünya Kafkasyalılar Derneği solo ekibi, “Apsua” adlı yöresel bir oyunu sergiledi. Oldukça hareketli bir müzik eşliğinde sergilenen “Apsua” gerek protokolden gerekse Derinceliler`den büyük alkış aldı.

KARAOSMANOĞLU: İMRENİLEN BİR KENT OLACAK
Ardından kürsüye Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu çıktı. Büyükşehir olarak bugün geldikleri noktada Sayın Başbakan ile Kocaelili bakan ve milletvekillerinin büyük katkılarının bulunduğunu vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, Kocaeli`ni imrenilen, dünya çapında tanınan, her köşesiyle gelecek nesillere gururla miras bırakabilecekleri bir kent haline getirmek istediklerini kaydetti.

DERİNCE`YE YAPILACAK HİZMETLER
D-100 karayolunun Derince`den geçen bölümünü Almanya`daki eski “Utanç Duvarı”na benzeten Karaosmanoğlu, “Bu yolun tünele girmesiyle her an ölüm korkusuyla rüyalarınıza giren D-100 artık kabus olmaktan çıkacaktır. Herkes elini kolunu sallayarak bir yakadan diğer yakaya geçebilecektir. Kuzey Derince, Güney Derince ayrımı ortadan kalkacaktır” dedi. Derince`ye hizmetlerinin bununla sınırlı kalmayacağını söyleyen Karaosmanoğlu, yıl sonuna kadar ilçede doğalgaz hattı girmemiş tek bir sokak kalmayacağını, Derince trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak olan 20 metrelik yol için istimlak çalışmalarının başlatıldığını, ana caddelerin tamamen asfaltlanacağını, vapur bekleme salonlarının yıl sonuna kadar hizmete sokulacağını, Çene Dere ve Cımbız Dere`nin ıslah edileceğini kaydetti.

AÇILIŞ 5 ARALIK`TA
Konuşmasının son bölümünde müteahhit firma Taşyapı`nın genel müdür yardımcısı Alpaslan Kızıloğlu`nu yanına çağıran Başkan Karaosmanoğlu, çalışmaların 5 Aralık 2005 Pazartesi gününe kadar tamamlanması ve açılış töreninin aynı gün saat 17.30`da yapılması konusunda söz aldı.

BAKANLARDAN BAŞKANLARA ÖVGÜ
Bakan Pepe ise kısa tuttuğu konuşmasında Başbakan Erdoğan`ın Kocaeli`ne büyük önem verdiğini, bunu Büyükşehir sınırlarını il sınırlarına kadar genişleterek ve SEKA arazisi üzerinde yapılacak park projesini yakından takip ederek gösterdiğini ifade etti. Pepe ayrıca iki bakan ve dört milletvekili olarak Başkan Karaosmanoğlu`nun arkasında olduklarını kaydetti.

Bakan Vecdi Gönül de Derince Belediye Başkanı Haydar Bulut ve Başkan Karaosmanoğlu`nu yaptıkları çalışmalar nedeniyle övdü. Bakan Gönül, iki başkanın bir takım ruhunu yaşattıklarını kaydetti. 

İl Müftüsü Hikmet Kutlu`nun yaptırdığı duanın ardından bakanlar ve protokol, tünel geçişinde kullanılacak fore kazıklara kaynak yaptı.

7.8 TRİLYONA MALOLACAK
Derince`nin D-100 karayolu tarafından ikiye bölünmüşlüğüne son verecek olan tünel geçiş projesi, 7 trilyon 860 milyar liraya ihale edildi. 5 Temmuz`da başlanılan proje, 150 iş gününde tamamlanacak.

Tünel geçiş uzunluğunun tamamı 710 metre. Bu mesafenin 310 metresi kapalı tünel şeklinde inşa edilecek. Tünel 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 şeritli yapılacak. Tünelin genişliği 26.5 metre, yüksekliği ise 5.5 metre olacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!