Depreme dayanıklı yapı tasarımı semineri

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen seminerde son teknikler hakkında da bilgiler verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda önemli bir eğitim semineri düzenledi. Büyükşehir Meclis Salonunda dün gerçekleştirilen seminerde, yeni teknoloji ve gelişmeler hakkında bilgi verildi.

ESKİ VE YENİ USUL FARKLARI
İlçe ve ilk kademe belediyeleri, diğer kamu kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve meslek odalarından çok sayıda teknik personelin katıldığı seminere konuşmacı olarak, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan katıldı. “Bina Temellerinin Tasarımı ve Zemin Emniyet Gerilmesinin Saptanmasında Klasik ve Yeni Yöntemler” konulu seminerde Tezcan, eski usulde bina temellerinin, bir dönem Türkiye´de ikamet eden Yahudi bilim adamı Terzaghi´nin formüllerine göre yapıldığını anlattı.

DAHA GÜVENLİ VE UCUZ
Bu usulde sondaj yapıldığını, alınan numunelerin laboratuar ortamında test edildiğini anlatan Tezcan, yeni jeofizik sismik yöntemle ölçüm ve testlerin yerinde yapıldığını, sonuçların anında alındığını belirtti. Yeni sistemin daha güvenli ve ucuz olduğunu kaydeden Tezcan, iki yöntem arasındaki diğer farkları da sıraladı.

İSTANBUL AVCILAR ÖRNEĞİ
Prof. Tezcan yapı tasarımı konusunda şu çarpıcı örneği verdi: “1999 yılındaki İzmit depreminde İstanbul´un Avcılar ilçesi de hasar gördü. Halbuki Avcılar´a kadar Anadolu yakasında da çok kötü zemine sahip ilçeler vardı. Fakat bu bölgelerde hiçbir hasar meydana gelmedi. Bunun nedeni Avcılar´daki zemin büyütme etkisi ve rezonanstır. Bizler işte zeminin bu değerlerini jeofizik yöntemlerle ölçmeliyiz.”

“ÖNEM VERİLMİYOR”
Tezcan depreme dayanıklı yapı tasarımı konusuna ülkemizde yeterince önem verilmediğini de dile getirirken, seminerin açılış konuşmasını yapan İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç benzer eğitim çalışmalarının süreceğini belirtti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!