Deprem çalışmaları başladı

Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK-MAM ortaklığı sonuç verecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK- MAM ile başlattığı ortak çalışma icraata dönüştü. Kentin fay hatlarını belirlemek, zemin etüdünü çıkarıp, kentin adeta röntgeninin çekerek, yaşanabilecek bir depremde zararı en düşük noktaya düşürmek için yürütülen çalışmanın ilk toplantısı gerçekleşti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nde yapılan toplantıya TÜBİTAK adına Doç. Dr. Serdar Özalaybey, Doç. Dr. Mehmet Ergin ve Dr. Cihangir Aydöner, Kocaeli Büyükşehir adına danışmanlar Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Erkan Ayan, İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç, Zemin Deprem Şube Müdürü Mustafa Cevher ve mühendisler katıldı.

DEPREM RİSKİ BELİRLENECEK
Büyükşehir Belediyesi Zemin - Deprem Şube Müdürü Mustafa Cevher`in sinevizyon eşliğinde yaptığı sunum ile fay hatları gösterildi. TÜBİTAK-MAM adına Doç. Dr. Serdar Özalaybey, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kocaeli için Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi`nin Kocaeli sınırlarının tamamını kapsayacağını belirten Özalaybey, “Türkiye`de ilk kez en son teknolojiler kullanılarak zemin araştırma teknikleri sayesinde bir ilin röntgeni çekilecek. Yapacağımız bu çalışma ile deprem riskini ve tehlikesini ortaya çıkararak gerekli önlemlerin alınmasına yönelik hazırlık çalışmalarını yapacağız” dedi.

8 BÖLGEYE AYRILDI
Planlanan çalışmalar nedeniyle Kocaeli ilinin 8 bölgeye ayrıldığını belirten Özalaybey, “Yapacağımız çalışmaları 3 yıla yayacağız. Bu çalışmalarımızı planlarken şehir merkezinde yoğunlukları göz önüne aldık. Gebze`den Kandıra`ya kadar tüm alan taranacak, Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı 44 belediyenin deprem riski tüm boyutları ile ortaya çıkarılacaktır. Yapılacak çalışma sonunda ortaya çıkacak rapor tüm belediyelere iletilecek ve halkın bilgilenmesi sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

VERİ TABANI OLUŞACAK
Yapılacak çalışmaların deprem master planına da altlık bilgi sağlayacağını belirten İmar İşleri Daire Başkanı Gökmen Mengüç, kurulacak Afet Koordinasyon Merkezi`nin elde edilecek verileri kullanacağını söyledi. Belediyeye, TÜBİTAK tarafından kurulacak Coğrafi Bilgi Sistemi kurulacağı ifade edildi.
TÜBİTAK yetkilileri Büyükşehir Belediyesi`nin deprem ve çevre konusunda son derece hassas ve önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti. Özellikle oluşturulan alt yapının mükemmel olduğu dile getirildi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!