“Çocuk doğmadan elbisesi dikiliyor”

Tapu kadastro toplantısında konuşan İlyas Şeker, Türkiye`de yapılan planlamayı ilginç sözlerle özetledi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürlüğünün organizasyonuyla gerçekleştirilen hizmet içi eğitim semineri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda başladı. Seminerde konuşan  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, ülkemizde yapılan planlamayı “Türkiye´deki planlama maalesef doğmamış çocuğa elbise diktirmeye benziyor” diye özetledi.

KATILIM YÜKSEK
Seminere ilgi hayli yoğun oldu. Kocaeli Vali Yardımcısı Nusret Dirim, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Nihat Şahin, Tapu ve Kadastro Daire Başkanları Davut Güney ve Dr. Bekir Yarık Yiğit, Tapu ve Kadastro İstanbul Bölge Müdürü Ömer Ali Anbar, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya Tapu Kadastro Müdürlüğü yetkili personelleri katıldı.

“3 YILDA GELİŞTİK”
İstanbul Bölge Müdürü Ömer Ali Anbar, seminerin başlangıcında 159 yıllık Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmalarını sinevizyon eşliğinde anlattı. Ardından kürsüye çıkan Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Nihat Şahin özellikle son üç yılda çok büyük mesafeler alındığını vurguladı, bazı veriler sundu.

“ETLE TIRNAK GİBİYİZ”
Gebze´de bulunan Başkan Karaosmanoğlunu seminere katılamazken, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, belediye ile tapu kadastro çalışmalarının iç içe olduğuna dikkat çekerek, “Belediyeler ile Tapu ve Kadastro Müdürlükleri et ile tırnak gibidir. Belediyeler yapacağı bir proje çalışması için mutlaka tapu ile dirsek teması içinde olmalıdır. Tapu ile dirsek temasınız olmadığı taktirde o proje kesinlikle en az yüzde 50 eksik bir projedir” dedi.

“İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Türkiye´de planlamaya hiç önem verilmediğini belirten Şeker, “Ülkemizde önce vatandaşlar mahalleri oluşturmuş. Yetkililer ondan sonra ve maalesef binalara göre planlama yapmış. Örnek vermek gerekirse, doğum öncesi kız çocuk için alınan pembe elbiseler, erkek çocuk dünyaya gelince mavi ile değiştirilmeye kalkışılmış. Kocaeli olarak bu çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için ciddi planlama çalışmaları yapıyoruz. Ülkemizde ilk kez 1/5 binlik hali hazır haritasını yapan belediyeyiz. 1/ 1000´lik hali hazır haritamızı da ihaleye çıkardık” şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
Şeker, Kentsel Dönüşüm´ün  tapu ve kadastro için önemli olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüm projelerinde kamulaştırmalar önem taşımaktadır. Büyükşehir olarak bu konuda da kamulaştırma çalışmalarımızı tamamladık. Türkiye´de hangi kurum olursa olsun başındaki insanlar çalıştığı zaman işler oluyor. Çalışınca üretiyorsunuz, çalışınca ülkemiz kalkınıyor. Kısaca çalışınca her şey oluyor” dedi.

GELİŞMELER UMUT VERİCİ
Kocaeli Vali Yardımcısı Nusret Dirim´in konuşmasının ardından seminerlere geçildi. Tapu sicil müdürleri Erkan Gündoğdu, Murat Okumuş, Turgay Gültekin, Yılmaz Avcı ve Zafer Akkaya, Velayet, Vesayet, Veraset, Vasiyet, Aile Konutu Şerhi, Boşanma ilamları konusunda dinleyenleri bilgilendirdi. İki günlük seminerde ayrıca, Ahmet Ertaç Akın, Dursun Kızılay, İhsan Sözer ve Yüksel Aybek, bankaların, şirketlerin, finans ve finansal kiralama kuruluşlarının, finansal kiralama, ipotek ve ipoteğin terkin işlemleri ilişkin düzenlemelerde standardın sağlanması semineri ile ilgili bilgi verecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!