Büyükşehir, II. Abdülhamit döneminden camiye sahip çıkıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Osmanlı’dan miras kalan bir yapıyı daha restore edecek.

Büyükşehir, II. Abdülhamit döneminden camiye sahip çıkıyor

Kentteki tarihi dokuya sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarihi bir yapıya daha sahip çıkıyor. Bugüne kadar irili ufaklı pek çok eseri restore ederek günümüze kazandıran Büyükşehir Belediyesi Karamürsel’e bağlı Osmaniye (Uzundere) Köyü’ndeki tarihi camiyi yenileyecek. Camiinin restorasyonu için projeleri hazırlanıyor.  Osmaniye (Uzundere) Köyü, tarihe 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası,   Artvin ve Batum  civarından göç  edenlerin kurduğu bir yerleşim bölgesi olması ile de göze çarpıyor. 

19’UNCU YÜZYIL YAPISI
Sultan II. Abdülhamit döneminde kurulan bu köyde inşa edilen camiinin,  kesin yapım tarihi tespit edilememiş olsa da yapının 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiş olduğu tahmin ediliyor. Camii’nin kadınlar mahfili korkuluklarında geçen 1928 ve 1932 tarihlerinin ise, yapının geçirdiği tadilatlar olduğu düşündürüyor. Camii,  dikdörtgen planlı olup, dış cephesi orijinalliğini büyük ölçüde yitirerek sıva ile kaplanmış.  İç mekanda ise orijinalliğini büyük ölçüde korumuş ahşap kaplama ve süslemeler dikkat çekiyor. 

TESCİLLİ YAPI
Çoğu geometrik karakterli olan ahşap bezemeleriyle dikkat çeken camii 2018 yılında Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alındı. Tescil işlemine müteakiben ise, tarihi yapıya sahip çıkmayı amaçlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi camiinin restorasyon projelerini hazırlıyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!