Büyükşehir çevreyi kirletenleri affetmiyor

Pakmaya Fabrikası`ndan sonra şimdi de Yıldız Sunta Fabrikası mühürleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliği konusunda kimseye taviz vermiyor. Daha önce Pakmaya Fabrikası´nı mühürleyen Büyükşehir Belediyesi, tüm uyarılara rağmen çevre kirliliğine neden olan Yıldız Sunta Fabrikası´nı mühürleme kararı aldı.

ENCÜMEN KARAR ALDI
Uzunçiftlik Beşevler Sanayi Bölgesi´nde faaliyetini  sürdüren Yıldız Sunta Fabrikası, emisyon ve atıksu yönünden çevreye verdiği zarar nedeniyle yapılan uyarılara aldırmadı. Atıkları ile çevreyi kirletmeyi sürdüren Yıldız Sunta Fabrikası´na verilecek ceza encümende görüşüldü. İşyeri Açma ve  Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 21. ve 24. maddelerine göre, fabrikanın mühürlenmesi kararlaştırıldı.
 
İLK UYARI ŞUBAT AYINDA VERİLDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Sunta Fabrikası´nın çevreye verdiği zararı ilk olarak Şubat ayında yaptığı incelemelerle ortaya çıkardı. Alınan atıksu örnekleri, İSU laboratuarında titizlikle incelendi. Yapılan tahlil sonucunda atıksu içindeki KOI ile  AKM ve pH parametrelerinin deşarj limitlerinin üzerinde olduğu tespit edildi. Resmi bir yazı yazılarak, fabrika yönetiminin önlem alması istendi. Bu arada İtfaiye Daire Başkanlığı da fabrikada yangın önleme tedbirlerinin alınmadığını tespit etti. Fabrika yöneticilerinin en kısa süre içinde insan sağlığı için gerekli önlemleri alması istendi.

İKİ AY SÜRE VERİLDİ
Yapılan uyarıları dikkate almayan ve faaliyetlerini sürdüren Yıldız Sunta Fabrikası hakkında vatandaşlardan gelen ihbarlar değerlendirildi. İhbarların artması üzerine Büyükşehir Belediyesi 5 Mayıs tarihinde ikinci kez fabrikadan örnekler aldı. Bu tarihte alınan numunelerde KOI parametresinin yine limitlerin üzerinde olduğu belirlendi. Yapılan tüm uyarılara adeta kulak tıkayan Yıldız Sunta Fabrikası 24 Mayıs ve 5 Temmuz tarihlerinde GSM İnceleme Kurulu kararı ile atıksu deşarj ve emisyon limitleri ile yangın emniyet raporlarını alması için yeniden uyarılarak, iki ay süre tanındı.

SONUÇ YİNE SIFIR
İki aylık sürenin ardından yapılan incelemede yöneticilerin hiçbir önlem almadığı belirlendi. Gelinen noktada, fabrikanın toplum ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilemeye devam etmesinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Encümeni 19 Eylül tarihli toplantısında, fabrikayı üretimini durdurması için mühürleme kararı aldı. Mühürleme işleminin gerçekleşmesi için Zabıta Daire Başkanlığı´na resmi yazı yazıldı. Önümüzdeki günlerde mühürlenecek olan fabrika gerekli önlemleri alana kadar kapalı kalacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!