Borçlara indirim geliyor

Kamu kurumlarının borçları yeniden hesaplanacak, Büyükşehir Belediyesi´nin 5 katrilyon borcu düşecek

Türkiye`de bütün kamu kurum ve kuruluşlarının 31.12.2004 tarihinden önceki hazineye olan borçları yeniden hesaplanacak. Daha önce faiz oranlarına göre hesaplanan borçlar, Bakanlar Kurulu Kararı ile TEFE düzeltme katsayısına göre yeniden belirlenirken, borç faizlerinin en az üçte iki oranında aşağı düşeceği belirtildi.  Yeni hesaplama sistemi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin hazineye olan 5 katrilyon liralık borcu, büyük oranda azalacak.
 
BÜTÜN KURUMLAR YARARLANACAK
Bakanlar Kurulu`nun 8928 sayılı kararı, 5216 sayılı kanunun geçici 3. maddesi ve 5272 kanunun geçici 7. maddesi gereği, belediyeler, belediyelere bağlı yan kuruluşlar ve şirketler ile bütün resmi kurum ve kuruluşlar, borç batağından kurtuluyor. Borçlara daha önce piyasa faiz oranı uygulaması yapılırken, 2004 tarihinden önceki borçlar yeniden hesaplanarak, TEFE katsayısı ile faizlendirilecek. TEFE katsayısı ile piyasa faiz oranları arasındaki rakam ise iki katı bulunuyor. Öte yandan kurum ve kuruluşların karşılıklı borç ve alacakları yeni düzenlemeye göre takas edilebilecek.

BÜYÜKŞEHİR BORÇ BATAĞINDAN KURTULUYOR
Yeni düzenleme ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hazineye olan yaklaşık 5 katrilyon liralık borç batağından kurtulacak. Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı, İzgaz, İzaydaş, Belde A.Ş, Altınal, Antikkapı, Kent konut, Kent Sigorta, İSU ve Yuvam Konutları, yeni hesaplanacak olan borç sistemi sayesinde rahat bir nefes alabilecek. Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerinin toplam borçların yeni hesaplama sistemi ile yaklaşık üçte iki oranında azalacağı belirtildi. 

ALTUNEL ANKARA`YA GİTTİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Daire Başkanı Kemal Altunel, yapılacak yeni hesaplamalar için Ankara`ya gitti. Yazılı bir açıklama yapan Kemal Altunel, “Tebliğ 30.06.2005`te yayınlandı. Henüz kurumlar tam bilgiye sahip değil. Bu tebliğe göre belediyeler, bağlı kuruluşlar, iştirakler, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının vade tarihi 31.12.2004 ve öncesine ait kamu kurum ve kuruluşlarına olan özel ve kamu hukukuna tabi borçları yeniden yapılandırılacak. Yaklaşık 1982 yılından sonra oluşan borçları kapsayan bütün borçlar, daha önce piyasa faiz oranı üzerinden faizlendirilirken, bu düzenleme ile TEFE katsayısı üzerinden borçlar hesaplanacak. Bu sayede bütün kurumların borç stokunu büyük oranda azaltacaktır. Karışılıklı borç ve alacaklar takas edilebilecektir. Valilik aracılığı ile Hazine`de oluşturulan Uzlaşma Komisyonu incelemesini yaptıktan sonra kesinti işlemi başlayacak ve İller Bankası gelirlerinden yüzde 40 oranında kesilmeye başlayacaktır. Ana paraya 31.12.2004 tarihinden sonra herhangi bir zam veya faiz uygulaması yapılmayacaktır. Şirketler ise hangi belediyeye bağlı olduklarını belirtmek zorundalar. Çünkü onların borçları da belediye borçlarından kesilecek. Uygulama bütün resmi kurumları kapsayacaktır” dedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!