Bilim adamlarından insanlık dersi

18 ülkeden katılan sosyal bilimciler zirvesi ortak bildirge ile tamamlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin TİKA ve TÜBİTAK´ın desteği, Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile ilimizde yapılan 1. Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi ‘Önce İnsan´ sonuç bildirgesi ile noktalandı. Kongrede İran ve ABD´li bilim adamlarının dostlukları, iki ülke siyasetçileri arasında yaşanan gerginliğe gönderme gibiydi.

DONANMA KOMUTANI ATAÇ KATILDI
Dünya barışı için çok büyük önem taşıyan kongrede ”SSCB sonrası Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Sosyal, Siyasal ve Ekonomik Değişim” her yönüyle tarafından masaya yatırıldı. Kongre´nin son gününde yapılan sonuç toplantısına Donanma Komutanı Oramiral Metin Ataç ve KOÜ Rektörü Baki Komsuoğlu´da katıldı.

ABD - İRAN EL SIKIŞTI
Kongre süresince aralarında kısa sürelerle ayrı ayrı sohbet eden Amerikalı Profesörler Raymond F.Hopkins ve Prof Richard W. Mansbach ile İranlı Profesörler Ali Asghar Kazemi ve Elaheh Koolaee dünya barışı için bir masa etrafında buluştu. El sıkışıp, ülkelerinin siyasetçilerine mesaj niteliğine dostluk gösterisi sergileyen bilim adamları, “ Bizler, dünya barışına, kardeşliğe giden yol için akademik olarak çalışıyoruz. Ülkelerinin politikaları ve siyasal konular bizlerin dışında gelişen olaylardır. Biz, burada olmaktan, birlikte olmaktan karşı fikirlerin düşüncelerini öğrenmekten son derece mutluyuz. Hepimiz, insanlık adına, gelecek adına bir şeyler yapmak için buradayız” açıklaması yaptılar.

BEN VE ÖTEKİ ZARAR VERİYOR
Sonuç bildirisinde konuşan bilim adamları organizasyonun son derece başarılı olmasının yanı sıra, zamanlamanın da mükemmel olduğuna dikkat çekti. Medeniyetler çatışmasının özünü, halkların ve kimliklerin çatışması olarak değerlendiren bilim adamları kendi kendini tanımlayamayan ideolojinin düşman aradığını belirterek, “ Ben ve öteki olarak dünyayı kamplaştırmanın ortaya çıkardığı zararları hep birlikte görmekteyiz. Medeniyet tarihi göstermiştir ki insanlığa hizmet eden medeniyetler insan merkezli olmuştur. Bu nedenle her toplum, kültür ve kimlik için ortak payda insanlıktır, insan olmaktır”dedi

BİLİM ADAMLARINDAN GENÇLERE ÖVGÜ
Bilim adamları, kongre süresince diller ve kültürler arasında değişik fikirlerin, geleceği aydınlatılmasında son derece önem taşıdığını belirterek, “İlk kez yapılan bu organizasyon, dünya barışına büyük katkı sunacaktır. Organizasyonu gerçekleştiren herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle KOÜ Uluslar arası İlişkiler öğrencileri her konuda yanımızda oldular. Bizlerin tüm taleplerini güzel yüzle karşılayıp, yerine getirdiler. Büyükşehir Belediyemize, Üniversitemize, emeği geçen herkese dünya barışı adına sevgilerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

SONUÇ BİLDİRİSİNİ GÜNAY AÇIKLADI
Bilim adamlarının konuşması ardından KOÜ Yrd. Doç. Dr. Bekir Günay, kongrenin sonuç bildirgesini açıkladı. Günay, “Türk dünyası üzerine çalışmaları bulunan 18 ülkeden 142 akademisyen ve bürokratın katıldığı kongre de tüm dünyada etkili olacak Uluslararası Sosyal Bilimciler Birliği´nin kurulması kararlaştırıldı. Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarında sosyal, siyasal ve ekonomik değişim sancılarına çözüm üretmek için Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Örgütü, Şangay İşbirliği gibi uluslararası kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı. Medeniyetleri çatıştırarak değil, medeniyetleri barıştırarak dünya barışına katkı yapılabileceğin kararlaştırıldı. Ayrıca Orta Asya ve insanlığa değer üretme konusunda hepimiz ittifak halindeyiz” açıklamasını yaptı.

KONGRE IŞIK SAÇTI
Kongre Sonuç Metninin okunması ardından katılımcılara katılım belgeleri için düzenlenen törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´da katıldı. Törende konuşan Karaosmanoğlu, “Bilim adamlarını burada ilk kez ağırlamaktan son derece mutlu olduk. Umarım, bu kongre dünya barışına, kardeşliğe ışık tutar. İçinde bulunduğumuz yüzyılın sosyal bilimler açısından son derece önem taşıyacağı bir gerçek. Burada bulunan akademisyenlerin ortak payda olan insanlık üzerinde hem fikir olması bizleri gelecek adına da son derece mutlu etmiştir. Aynı dilin kullanılmasıyla gelecek kongreler için de önemli bir adım atmış oluruz” şeklinde konuştu.

BAŞKANDAN DİULİ´YE PLAKET
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gürcistan Devlet Başkanı´nın annesi olan aynı zamanda Gürcistan da ki Karadeniz Teknik Üniversitesi´nin Rektör Yardımcısı Giuli Alasania plaket verip, bir süre sohbet etti. Gecede kongreye katılan akademisyenlere ve görevlilere plaket verildi. 1.Uluslar arası Sosyal Bilimciler Kongresi dün Kocaeli Üniversitesine yapılan ziyaret ardından Büyükşehir tarafından Körfez´de yapılan yat gezisi ile noktalandı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!