Başkan`dan İşverene Çağrı

Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, işçi sağlığının işten daha önemli olduğunu söyledi

Kısa adı ISAG olan işçi sağlığı ve güvenliği konularının işlendiği “Güvenlik Kültürü Semineri” nde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu işverenlere seslenerek, insan sağlığının her şeyden önde geldiğini söyledi. Karaosmanoğlu Türkiye`de günde 200 iş kazasının yaşandığını belirterek, “Kazaların kaybettirdiği mesai, alınacak önlemlerden daha pahalıya geliyor” dedi.

PROJE AVRUPA DESTEKLİ
Avrupa Birliği ile Türkiye`nin ortak projesi olan İşçi Sağlığı ve Güvenliği Projesi Semineri, Grand Yükseliş Otel`de gerçekleştirildi. Seminere Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Erhan Batur, ISAG Proje Lideri Dr. Paul Huıjzendveld, Prof. Dr. Nazmi Bilir, İş Müfettişi Sadettin Baysal, TİSK Temsilcisi Erdal Sontuna, Türk-İş Temsilcisi Halil Bahçeci, işadamları ve öğretim üyeleri katıldı.

İŞÇİNİN YENİ HAKLARI VAR
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Erhan Batur seminerde yaptığı konuşmada, 2003 yılı verilerine dayanarak çarpıcı örnekler verdi. İşçi kesiminde her yıl ortalama 440 meslek hastalığı tespit edildiğini belirten Batur, “Bu hastalıklardan yılda 811 kişi hayatını kaybediyor. Günde 200 iş kazası oluyor ve 3 çalışan yaşamını yitiriyor. Ortalama 7 çalışan ise özürlü hale geliyor. Yıllık iş kazası geçiren sayısı ise 76 bin 876`dır. Bu kazalar sonucu 2 milyon iş günü kaybı oluyor” şeklinde konuştu. Batur, işverenin işçi güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu ve işçinin tanınan yeni haklar sonucu acil ve hayati tehlike durumlarında iş yerini terk etme hakkına sahip olduğunu söyledi.

TÜRKİYE`DE RİSK YÜKSEK
ISAG Proje Lideri Dr. Paul Huıjzendveld ise, Türkiye`deki işçi sağlığı ve iş güvenliğinin içeriden göründüğü gibi olmadığını ifade ederek, “AB üyesi ülkelerde bu konuda en yüksek sınırda olan İspanya`dır. Türkiye ise İspanya`yı yaklaşık 2.5 kat geçti. Maden, metal, tarım ve İnşaat sektörlerinde bu riskler oldukça yüksek. İş yerinde stres, taciz ve şiddet gibi yeni riskler de var. Artık bunlar için de yeni stratejiler üretmek gerekiyor. Türkiye acil önlemler almalı” uyarısında bulundu.

BAŞKAN`DAN İŞVERENE ÇAĞRI
Seminerde yaptığı konuşma ile işverene çağrıdı bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, insan sağlığının her şeyden önde geldiğini söyledi. Sağlıklı sonuçların sağlıklı insanlardan elde edilebileceğini dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, “Bir insanın uzvunu kaybetmesi büyük acıdır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın politikasıyla hareket edip çalışanın sağlıklı, temiz ve güvenli bir ortam sağlamalıyız. Önce iş güvenliği lazım, çalışanlarımıza iş güvenliği  sağlayamazsak çıkacak olan sorunlardan bizler sorumlu oluruz. Günde 200 iş kazasının yaşandığı ülkemizde kayıp işgünleri üreatime dönük hale getirilebilse, kalkınma hamlesi büyük oranda artacaktır. İş güvenliğimizi sağlamazsak kaybolan iş günü saatini geri getiremeyiz. Maalesef kazaların kaybettirdiği mesai, alınacak güvenlik önlemlerinden daha pahalıya geliyor. Onun için önlem almaktan değil, yaşanabilecek kazadan korkun” diye konuştu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!