Anlamlı tabloya anlamlı yer

Korgeneral Zafer Özkanın hediye tablosu, Belediyenin girişine asıldı

Yüksek Askeri Şura kararı doğrultusunda emekliye ayrılan 15. Kolordu Komutanı Korgeneral Zafer Özkan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğluna veda ziyareti sırasında, "Cumhuriyeti Böyle Kazandık" adlı bir tablo hediye etti. Türk askerinin aç ve susuz şartlarda ülkesi için savaştığını anlatan tablodan duygulanan Başkan Karaosmanoğlu, tabloyu herkesin görüp ibret alması için binanın girişine astırdı.
 
BAZEN AÇ BAZEN TOK
Veda ziyareti sırasında hediye edilen tabloda 1917 yılında 43. alay 1. Piyade Taburu 1. Bölükte savaşan askerlerin yemek listesi verilerek, vatanın hangi şartlarda kazanıldığı betimleniyor. Tabloda Türk askerinin bir gün içinde eğer varsa üzüm hoşafı, yağlı buğday ve ekmekle beslendiği görülüyor. Mönüde askerin zaman zaman da olmadığı için kimi öğünleri aç geçirdiği açıkça ortaya çıkıyor.
Tek bir mönüyle bile Türk askerinin kahramanlığını ortaya koyan tablodaki en çarpıcı ifade ise, 21 Temmuz 1917den itibaren başlayarak ekmek ve unun kalmaması nedeniyle ekmek hakkının 500 grama indirildiği ifade ediliyor.


 
BAŞKANI DUYGULANDIRAN TABLO
Başkan Karaosmanoğlu, "Bizim vatanımız işte bunun için çok kıymetli. O yiğit asker bazen aç, bazen de yarı tok sadece ülkesi için savaşmış ve vatanını kurtarmış. Onlar o şartlarda vatanlarını kimseye vermedi. Biz de onlara layık olmak için daha çok çalışmalı ve bu armağana sahip çıkmalıyız" dedi. Başkan Karaosmanoğlu tablonun giriş katına asılması konusunda ise, "Burası Büyükşehir Belediyesi, buraya her gün onlarca insan geliyor. Bu anlamlı tabloyu herkesin görmesini ve vatanın hangi şartlarda kazanıldığını gözler önüne sermek istedik" açıklamasında bulundu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!