Afete Büyükşehir önlemi

Kocaeli`de 100 yıl deprem olmayacağı açıklamaları asılsız çıktı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “Olası İstanbul Depremi´nin Kocaeli´ne Etkileri ve Yapılan Çalışmalar” adlı bir panelde deprem uzmanlarını buluşturdu. Uzmanlar, yeni bir depremin her an yaşanabileceğini, Kocaeli´de 100 yıl süreyle deprem olmayacağı açıklamalarının sadece insanları sakinleştirmek için söylendiğini itiraf etti. Büyükşehir Belediyesi ise önlem almayı sürdürüyor.

AZERİ VE JAPON KONUKLAR
Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü tarafından düzenlenen panele Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Nusret Dirim, İTÜ Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, KOÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Tokel, TÜBİTAK- MAM  Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Özalaybey ve KOÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Özden, Japonya Uluslararası Eğitim ve İşbirliği Akademisi 2. Başkanı Yoshikazu Nakahama ve Azerbeycan Jeofizik Kurumu Başkanı Kerim Kerimova ile çok sayıda izleyici katıldı.

“DEPREM DOĞAL BİR AFETTİR”
Panelin açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yaşanan büyük depreme kadar bir çok yöneticinin bölgenin fay hattında olduğunu bilmediğini açıkladı. Depremin doğa olayı olduğunu hatırlatan Karaosmanoğlu, “Yaşadıklarımızdan ders alalım. Bize çok acı bir tecrübe oldu. Fay üzerinde yaşadığımızdan haberimiz bile yoktu. Kendi ellerimizle yaptığımız binalar mezarımız oldu. Unutmayalım, insanları deprem öldürmedi, sağlıksız binalar öldürdü. Biz deprem bilincini yaymak için okullarda eğitim veriyoruz. Çocukları nasıl korunacakları konusunda eğitiyoruz. Kaçak yapılaşmayı önlemek için uydudan takip sistemi kurduk. Zemin sınıflaması ve sismik değerler çalışmasını yapıyoruz. Fay hatlarının röntgeni çekiliyor. Riskli binaların yapımını, fay hattı üzerinde, zemini bozuk yerlerde yapılaşmayı önlüyoruz. İnsanımızın kendi elleriyle mezarını yapmasını önlüyoruz” dedi.

20 BİN KONUT
Konuşmasında kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için depreme dayanıklı konut üretimine başladıklarını belirten Karaosmanoğlu, 5 yılda 20 bin konut hedeflediklerini ifade etti. Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezi kurduklarını hatırlatan Karaosmanoğlu, “Afet öncesi, afet anında ve afet sonrası yapılması gerekenleri planlıyoruz ve bir merkezde topluyoruz. İtfaiyemizi modernize ettik. Doğal afetlerde sanayi kuruluşlarımızın olduğu bölgeden çabuk uzaklaşabilmek için afet kaçış yolu inşa ediyoruz. Bir insanın hayatını kurtarmak, insanlığa yapılacak en önemli hizmettir. Bu düşünceden hareketle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışmalarımızda da  teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanıyoruz” şeklinde konuştu.

“DEPREME HAZIR OLALIM”
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan yaptığı konuşmada yaşanan deprem sonrası Kocaeli´nde 100 yıl süreyle yeni bir deprem olmayacağı açıklamalarının tamamen halkı sakinleştirmek için anlatılmış hikaye olduğunu söyledi. Prof. Ercan, “Deprem her zaman olabilir. 7.4lük deprem gören Gölcük, gelecekte 7.5i de, daha fazlasını da görebilir. Geçmişe bakıp, gelecekte nerelerde deprem olabileceğini görmek mümkün. Marmarada şimdiye kadar onlarca deprem oldu, bundan sonra da olur. Deprem, Gölcüke yanlış yerde bina yaptın, bir daha yaparsan yıkarım mesajını verdi. Gölcük depremi bağıra bağıra geldi, bütün belirtileri vardı, ama kimse cesaret edip de deprem geliyor demedi” açıklamasını yaptı.

DEPREMİN ELİ KULAĞINDA
İstanbulda iki deprem beklediklerini, Kocaeli-Kaynarca arasında 2007 yılında depremin elinin kulağında olduğunu ifade eden Ercan, "Bu bölgede 1 ile 5 arasında deprem çıtırtıları olacak. Bunlar uyarıcıdır. 2015 ile 2035 arasında Sakarya çukurunda 6 ile 7.3 arasında deprem olacak. Bu depremlerden ovalık kesimler etkilenecek. İzmitin tepeleri, kayalıklar bu depremi 5-6 büyüklüğünde hissedecek. Bu nedenle konutları kayalık yerlere yapın” dedi. İrcen, Bakırköy, Sivriada ve Büyük Çekmece bölgelerinde 6.3 ile 6.5, Marmara Ereğlisi´nde ise 7 şiddetinde deprem beklediklerini söyledi.

DEPREM 4-5 SAAT ÖNCEDEN BİLİNECEK
Panele özel davetli olarak katılan Japon konuk Yoshikazu Nakahama, merkezi afet önleme çalışmalarını anlatırken, Azeri konuk Kerim Kerimova  ise depremi 4-5 saat önceden haber verebileceklerini söyledi. Prof. Dr. Ahmet Ercan, Azeri bilim adamlarının doğru ve yeni bir buluş olduğunu ifade etti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!