AB gençleri Türkiye´yi tartıştı

Başkan Karaosmanoğlu ve Cohen`in de katıldığı toplantıda, gençler Türkiye ile ilgili düşüncelerini aktardı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin davetlisi olarak Avrupa Gençlik Projesi kapsamında ilimize gelen 17 ülkeden 20 genç, “Avrupa Birliği ve Ortak Geleceğimiz” konusunu masaya yatırdı.

KATILIM YÜKSEKTİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu´nda yapılan forum-tartışmaya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hollanda´nın Amsterdam Belediye Başkanı Job Cohen, Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yabancı gençler ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi üyeleri katıldı.

“BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLİRİZ”
Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Ali Doğan, dünyanın tüm ülkelerindeki gençlerle dostluk köprülerinin kurulması ve kültürel alışverişin güçlendirilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Çok farklı kültürlere sahip insanların birbirlerini anladıkları taktirde barış ve huzur içinde rahatça yaşayabiliriz” dedi.

“DÜNYAYI ŞEKİLLENDİRECEKSİNİZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise “Sizler sadece yarının dünyasını oluşturacak bireyler değil, bugünün de dünyasını şekillendiren ortaklarsınız. Sizlere güveniyoruz” şeklinde konuştu. Kocaeli hakkında bilgi veren Karaosmanoğlu, gençlere de tavsiyede bulunarak Kartacalı büyük komutan Hanibal´ın mezarını, ülkemizin en büyük ressamı ve ilk müzecisi Osman Hamdi Bey´in mezarı ve müzesini gezmelerini istedi.

DİYALOĞUN ÖNEMİ
Tüm dünyada büyük değişimler yaşandığını ifade eden Amsterdam Belediye Başkanı Job Cohen, “Amsterdam bile son 30 yılda demokratik değişim geçirdi. Dinsel olarak da değişim yaşanıyor. İslam kültürü ön plana çıkmaya başladı. Biz Amsterdam belediye meclisi olarak bu değişimlere cevap vermek zorundayız. Bunun anlamı da dialogdur. Kültürleri ile tanışmaktır. Bu dialoglar iletişimin güçlenmesine neden olmaktadır” dedi.

“AB, TÜRKİYE´Yİ TANIMALI”
Türkiye´nin AB´ye adaylığı konusunun Bulgaristan ve Romanya´dan daha çok tartışılmasına bir anlam veremediğini kaydeden Cohen, “Bence Türkiye´nin birliğe katılımı amaca bir adım daha yaklaşılacaktır. Türkiye´nin AB´ye girmesi Amsterdam için katkı olacağı gibi, Türklerin özgüvenlerini kazanmalarını sağlayacaktır. Barış ve güvenliği ele aldığımızda Türkiye İslam Dünyası arasında dialog kurulmasını sağlayacak yeni yolların döşenmesini oluşturacaktır. Türkiye de AB kriterlerine kendini hazırlamalıdır. Türkiye´yi tanımak ve AB üyeliği için yaptığı değişiklikleri görmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“İLETİŞİM EKSİKLİĞİ VAR”
Tartışmanın ikinci bölümünde ise gençler söz aldı. Özellikle Ermeni Soykırımı, Kıbrıs Meselesini, Kürt Sorunu ve İslam Dünyası konuları hakkındaki görüşlerini özgürce dile getiren öğrenciler, fikir alış verişinde bulundu. Yabancı gençler arasında yer alan İspanya´dan Pedro, bilgisizlik ve iletişim eksikliği nedeniyle toplumun birbirlerini tanıyamadığını belirterek, “Bu sorun aşıldığında tüm dünyaya barış ve huzurun geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!