Kent dinamiklerinin desteğinde toplanacak olan çalıştay 4-5 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek

BM Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Kocaeli´nde masaya yatırılacak

Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından 2000 yılında kabul edilen 8 maddelik Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Kocaeli´nde düzenlenecek geniş kapsamlı bir çalıştayda masaya yatırılacak. 4-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan çalıştay, BM Türkiye Temsilciliği, Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreterliği, Sivil Toplum Kuruluşları ve Türkiye Barolar Birliği ortaklığında düzenlenecek.

KOCAELİ İÇİN KENT KILAVUZU
İki gün sürecek olan çalıştayda Kocaeli için Kent Kılavuzu hazırlanması için görüş alışverişinde bulunulacak. Türkiye´de ilk defa Kocaeli´nde yapılacak olan toplantı diğer iller için de önemli bir model oluşturacak.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreterliği 28 Ağustos Salı günü çalıştay ile ilgili bir basın açıklaması yapacak. Kent Konseyi Genel Sekreterliği´nin Belsa Blaza B bloktaki yerinde gerçekleştirilecek olan basın açıklaması saat 10.00´da başlayacak.

ORTAK ANLAYIŞ HEDEFİ
Binyılın Kalkınma Hedefleri, 8 temel hedefin yanısıra, küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde ortak bir değerlendirmenin ve anlayışın gelişmesi için konulan ilgili hedef ve göstergeleri içeriyor. 1990 - 2015 arasındaki 25 yıllık dönemde sayısal hedeflerin çoğunun gerçekleşmesi bekleniyor. Binyıl Kalkınma Hedefleri, 1990lı yıllardaki zirve toplantılarında ve konferanslarında varılan anlaşmalara aykırı hedefler içermediği gibi, geçmiş toplantılarda alınan kararların çoğunu da dikkate alıyor.

YENİ BİNYILIN KALKINMA HEDEFLERİ:
1. Mutlak yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan kişi sayısının yarıya indirilmesi
2. Dünyada herkesin ilkokulu tamamlaması
3. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve
4. Beş yaş altındaki çocuk ölümlerinin üçte iki oranında azaltılması
5. Gebelik ve doğum esnasındaki anne ölüm oranlarının dörtte üç oranında azaltılması
6. HIV/AIDS, sıtma ve tüberküloz gibi diğer salgın hastalıkların yayılmasının önlenmesi
7. Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması
8. Yardım, ticaret ve borç yükünün azaltılmasıyla ilgili hedefleri içeren bir kalkınma için küresel ortaklığın geliştirilmesi.